IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford сложи изкуствен интелект на система 4х4

Технологията ще дебютира при кросоувъра Edge

Ford сложи изкуствен интелект на система 4х4

Компанията Ford попълни системата за задвижване на четирите колела на кросоувъра си Edge със специална изчислителна платформа на базата на изкуствен интелект. Тя може за стотни от секундата да превключва между различни режими на движение, като използва данни, получени от десетки датчици.

Ford сложи изкуствен интелект на система 4х4

Интелектуалната система се казва all-wheel-drive disconnect. Тя превключва от предно предаване към 4x4, след като получи информация от системите срещу буксуване или блокиране на колелата. Освен това, тя знае кога са включени чистачките, тегли ли всъдехода ремарке и каква е температурата на улицата.

Разработеният от Ford алгоритъм позволява на системата само за 10 милисекунди да определи нуждата от включване или изключване на системата за задвижване на четирите колела. При това платформата използва информация от няколко източника, което подобрsld работата на всички системи.

Според производителя, „умната” система за задвижване на четирите колела позволява и сериозно намаляване на разхода на гориво. Ако стандартният Edge е оборудван с 2,7-литров V6 EcoBoost, той харчи 12,4 л/100 км в градски условия. С новата система разходът е 11,2 л/100 км.

Снимка: Ford
 

Тагове: ford edge
0 от 500