IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10-те най-красиви бензиностанции в света

Свикнахме, че вече са супермаркети и закусвални. Но не сме и подозирали, че могат да са произведения на изкуството

10-те най-красиви бензиностанции в света

Те отдавна вече не са просто места за зареждане на гориво. Днешните бензиностанции са и супермаркети, книжарници, закусвални, дори места, където да си допием, когато в полунощ кръчмите затворят. Но никога не сме мислели за тях като за произведения на изкуството.

Вероятно вината е на опериращите в България петролни компании, които наблягат най-вече на практичността. Но на други места по света бензиностанциите понякога са обект на внимание от най-талантливите архитекти, и да ги видиш е удоволствие дори и когато стрелката на таблото ви не е в червения отрязък. Напоследък се появиха няколко класации и дори цяла книга (It’s a Gas!: The Allure of the Gas Station), посветени на крайпътната архитектура. Automedia.bg подбра десетте най-любопитни.

Матушково, Словакия

10-те най-красиви бензиностанции в света


Завършена през 2011 по проект на местното архитектурно ателие SAD, тази станция в градчето Галанта напомня на три летящи във формация летящи чинии. Модернистичните навеси приятно контрастират с изчистената и облицована в дърво сграда на бензиностанцията.


NP Gas, Испания

10-те най-красиви бензиностанции в света

Разположена в околностите на Мадрид, тази бензиностанция напомня на птици в полет заради разчупените навеси. Архитектите Джефри Брок и Белен Монео твърдят, че искали също да наподобят хълмистия релеф на мадридското плато.


Нийменхарю, Финландия

10-те най-красиви бензиностанции в света

Разположена на международния път Е75, тази бензиностанция е проект на Studio Puisto. Освен основното си предназначение е също супермаркет, мотел, ресторант и дори сауна.

10-те най-красиви бензиностанции в света
Само във Финландия може да откриете сауна и в бензиностанцията


Батуми, Грузия

10-те най-красиви бензиностанции в света

В последните десетилетия грузинците полагат сериозни усилия да наложат модерната архитектура и тази тенденция не подминава дори бензиностанциите. Тази в Батуми, която по съвместителство приютява и закусвалня на голяма верига, е дело на архитекта Георги Кхмаладзе от 2013 година.


Helios House, САЩ

10-те най-красиви бензиностанции в света

По замисъл това е "бензиностанцията на бъдещето" - и първата в САЩ, получила сертификат за "зелена сграда" от LEED. Разположена на пресечката на два оживени булеварда в Лос Анджелис, тя е построена изцяло от рециклирана стомана, захранва се от 90 соларни панела и има собствени инсталации за рециклиране на различни отпадъци.
 

Оривал, Белгия

10-те най-красиви бензиностанции в света

Кацнала върху магистралата Е19, тази строена в края на 90-те бензиностанция е всъщност интересно замислен комплекс, който освен обичайните попътни удобства предлага и просторна галерия, в която излагат местни художници и скулптори. Архитект е Филип Самин.


365-Fina Europe, Холандия

10-те най-красиви бензиностанции в света

Още един проект на Филип Самин, тази станция е изцяло оградена от стоманена клетка, която не само подобрява организацията на движение в нея, но и предпазва от вятър и дъжд. Намира се край град Хаутен.


Скоусховед, Дания

10-те най-красиви бензиностанции в света

Тази елегантна кръгла козирка, крепена от един-единствен стълб, е по дизайн на светозвоизвестния архитект Арне Якобсен. Допълват я основна сграда, облепена с изчистени бели плочки и само с една украса: аналогов часовник от 70-те.


Wissol, Грузия

10-те най-красиви бензиностанции в света

Още един добър резултат от напъна на грузинските правителства да модернизират ландшафта. Тази бетонна конструкция, по пътя за Азербайджан, е проектирана от германския архитект Юрген Майер.


Esso Mobil, Великобритания

10-те най-красиви бензиностанции в света

Така е изглеждал футуризмът през 1964. И до ден-днешен тази станция, проектирана от нашумелия навремето дизайнер Елиът Нойис, разнообразява иначе скучния индустриален пейзаж край Лестър.


Милуоки, Орегон, САЩ (почетно споменаване)

10-те най-красиви бензиностанции в света

Дълги години тази станция, в която вместо навес се използва съвсем истински бомбардировач Boeing B-17 "Летяща крепост", бе главна атракция на градчето в щата Орегон. За жалост вече не съществува - самолетът е откупен от колекционери и в момента се реставрира, за да може отново да лети по авиоспектакли.

 

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    AntiSF ( преди 1 година )
    Значи си с кафяви обувки и бели чорапи, щом си в София раждан и живял! Кой те знае в коя панелка на Надежда или Люлин си ама айде... То идеята да живееш в София е да си в палат за 2 милиона, а не да ръфаш сникерс от бензиностанция, умчо!
  • #3
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    До педигрипала под менеЩото в СФ съм раждан и цял живот съм живял тука за разлика от тебе - селски овчар не видял съпермаркет с твуикс и сникърс.
  • #2
    3 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    zarejdai si na selo,tam niama opashki,za6to stypva6 v grada izob6to ***?
  • #1
    13 rate up comment 2 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    "ШТе отдавна вече не са просто места за зареждане на гориво. Днешните бензиностанции са и супермаркети, книжарници, закусвални, дори места,...."От няколко такива супермаркета съм си тръгвал без да заплатя за горивото щото просто ми е писнвало на опашка от 15 човека да на всеки от тях касиерката да предлага "Желаете ли сандвич? А желаете ли баничка? А сникерс, а туикс а..нещо друго" и някои които искат тая да заебава цялата каса и да почва да готви. Ай ша ви се незнае и супермаркетите ***.