IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Акционерите си искат 9,2 млрд. евро от Volkswagen

В концерна са постъпили 1670 жалби от инвеститори заради „дизелгейт”

Акционерите си искат 9,2 млрд. евро от Volkswagen

Нов сериозен удар ще понесе Volkswagen, след като се оказа, че в централата на концерна са постъпили 1670 жалби от акционери, които настояват за обезщетения заради скандала с манипулираните дизелови двигатели, известен като „дизелгейт”.

Акционерите си искат 9,2 млрд. евро от Volkswagen

Инвеститорите са категорични, че ръководството на германския производител е трябвало да ги уведоми за мащабите на предстоящия скандал, заради който за кратко време акциите на концерна паднаха с цели 37%. Общата сума на исковете е 9,2 млрд. евро.

На свой ред Volkswagen Group отхвърля всички обвинения. Според компанията, ръководството не е знаело за готвещите се разкрития за манипулации на вредните емисии, тъй като се е надявало да успее да регулира въпроса по частен път. Инвеститорите обаче твърдят точно обратното – те са сигурни, че малка група хора е знаела за всички нарушения и е трябвало да уведоми засегнатите страни.

Скандалът с манипулалациите на нивата на вредните емисии струва на производителя 27,4 млрд. евро. „Дизелгейт” стана причина за сервизна акция на 11 млн. автомобила по цял свят, а ръковдството на концерна бе смененно. До момента заведените съдебни искове и глоби са на стойност 90 млрд. долара, като освен Volkswagen в скандала са замесени компаниите Porsche и Audi.

Снимка: Volkswagen
 

Тагове: volkswagen
0 от 500