IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Това ли е най-абсурдният път в Европа?

4-километровият Пасаж дю Гоа съществува само от време на време

Борбата за титлата "най-абсурден път в Европа" несъмнено би била много оспорвана - ако такава титла изобщо се присъждаше. И все пак това 4-километрово каменно пътче в Западна Франция има едно недостижимо предимство пред конкурентите. За разлика от много български пътища, които съществуват само на отделни места, то съществува само... от време на време.
   
     
Това ли е най-абсурдният път в Европа?
   
   
Нарича се "Пасаж дю Гоа" и свързва френското крайбрежно островче Ноармутие с материка при село Бовоар-сюр-мер. Някога до островчето се е стигало само с лодка; постепенно обаче заливът Бурньоф толкова се затлачил с тиня, че се образувал естествен коридор до Ноармутие. Именно върху този коридор бил построен и пътят, някъде около 1840 година.
    
     
Това ли е най-абсурдният път в Европа?
   
   
Придвижването по него е безгрижно, ако не броим една досадна подробност - по време на прилив паветата се оказват изцяло под водата. В най-високата точка на прилива пътят е на дълбочина почти 4 метра. На практика той е използваем два пъти в денонощие в продължение на няколко часа.
   
    
Това ли е най-абсурдният път в Европа?
   
   
Разбира се, френските власти са поставили достатъчно предупреждения и електронни табели, които светят, когато пътят не бива да се ползва. Въпреки това всяка година се намират шепа идиоти, които пренебрегват предупрежденията и накрая са принудени да оставят автомобилите си на волята на океана. За самите шофьори опасността не е голяма, защото по протежение на пътя има спасителни кули, на които могат да се качат, докато изчакват отлива.
   
     
Това ли е най-абсурдният път в Европа?
   
    
Всяка година по Пасаж дю Гоа се провежда състезание по бягане, като задължително в част от него участниците тичат във водата. През 1999 куриозният път дори бе етап от Тур дьо Франс, колоездачната обиколка на Франция. И всъщност изигра решаващо значение за изхода й - заради хлъзгавите павета се стигна до масово падане, което сложи край на амбициите на Алекс Цюле да се бори с Ланс Армстронг за победата.
   
     

0 от 500