IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Момченце почина в Сливен, заключено в кола на слънце

Трагично напомняне колко опасни са затворените автомобили през лятото

Момченце почина в Сливен, заключено в кола на слънце

Дете на две годинки и половина почина в Сливен, след като е било заключено в лек автомобил в жегите. Момченцето от село Жельо Войвода прекарало няколко часа затворено в колата в неделя, когато температурите в Сливенско надхвърлиха 30 градуса. Родителите му са го намерили в безсъзнание, най-вероятно в резултат на обезводняване и топлинен удар. По-късно детето починало в сливенската болница "Д-р Иван Селимински". Засега не е известно защо родителите са го оставили в затворената кола. Според кмета на селото, цитиран от Sliveninfo, детето може и да се е заключило само в автомобила, докато си е играело.

Момченце почина в Сливен, заключено в кола на слънце
Неотдавна подобна трагедия със заключено в автомобил дете се разигра и в Абу Даби

Това е поредното трагично напомняне, че през лятото затвореният автомобил е изключително опасно място. Както още преди месеци предупреди Automedia.bg, дори десетина минути в колата при силно слънце могат да доведат до здравословни проблеми.

Причината е, че затвореното купе на автомобила се нагрява изключително бързо. Дори в прохладен ден с температура около 22 градуса по Целзий е достатъчен един час на слънце, и температурата в колата скача до 47 градуса.
В умерено топъл ден (27 градуса) са достатъчни 10 минути температурата в колата да се качи до 37 градуса. При 32 градуса външна температура - колкото е било в Жельо Войвода в неделя - след десет минути в купето вече ще е цели 49 градуса.

Макар хората да са по-пригодени за жеги от кучетата или котките, да оставиш дете в купето е изключително опасно - дори и прозорците да са леко открехнати. Ако забележите затворено дете, незабавно съобщете в полицията. В някои държави е законно да разбиете заключена кола, дори вътре да е затворен не човек, а домашен любимец.
 

0 от 500