IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Махмурлия зад волана е толкова зле, колкото и пиян

Английски учени твърдят, че влошените способности остават дори след като дрегерът покаже нула

Махмурлия зад волана е толкова зле, колкото и пиян

Да караш пил е катастрофална грешка. Но се оказва, че и да седнеш зад волана на другата сутрин не е особено добра идея. Дори и след като алкохолът е напуснал кръвообращението ни, ефектите от махмурлука влошават чувствително способността ни да шофираме, доказват осем различни научни изследвания, систематизирани от учени от Унивеститета в Бат.

Махмурлия зад волана е толкова зле, колкото и пиян

Махмурлукът има "сериозни последствия за изпълнението на обикновените ежедневни дейности, включително шофирането", твърди шефът на екипа д-р Сали Адамс. След тежка нощ не е достатъчно да изчакате тестът за алкохол да покаже нула единици - дори и тогава способността ви да се концентрирате и да помните си остава влошена, а времето за реакция - удължено чувствително.

В момента в България допустимата концентрация на алкохол в кръвта е 0.5 промила - колкото и в мнозинството европейски държави. Естония, Полша и Швеция позволяват само по 0.2 промила, а в Чехия, Словакия, Унгария и Румъния изобщо не се допуска съдържание на алкохол в кръвта. На другия полюс са Англия, Уелс и Малта, където допустимата норма е 0.8 промила.

Според учените на организма са нужни три часа, за да разгради алкохола, който се съдържа в четвърт литър вино, и два часа, за да се справи с една обикновена бира.
 

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да не забравяме и Тойотаджйия с професионален бакалвър. Ей тия са най-опасни. При катастрофа ще ти докара от 9 кладенеца вода за да се оправдае, а всъщност са му отказали спирачките или "колата" му е ускорила от само себе си. И пред патрулките ще каже аз съм проф.д-р.доц.академик Петканов.
  • #4
    0 rate up comment 1 rate down comment
    L. ( преди 5 години )
    Жена в цикъл, тинейджър в разгоненост, чалгаджия с надута музика - много още има.
  • #3
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това отдавна е доказано. Освен това ако си махмурлия обикновено означава че още имаш алкохол в системата. Просто с нормален дрегер често не може да се хване, а само с кръвен тест.В последно време забелязвам тенденция българина все повече да кара пил/надрусан. И то не лекичко прекалил и не се усетил - 0.6-0.7, а 2+. Когато трябва да си бавноразвиващ се за да не можеш да осъзнаеш че не трябва да караш. Но българина няма страх от закон и е безсмъртен като гледам трафика
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Младене, не се обиждай, ама ти д.б.л ли си? между 3.5 и 4.5 промила на час :D "Your liver can process about 10g - or a small drink an hour, any remaining alcohol circulates in your blood until it can be broken down - this is how 'blood alcohol concentration' is assessed for drink drive limits"
  • #1
    2 rate up comment 5 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    "...и два часа, за да се справи с една обикновена бира."Да бе да. Нормално работещ черен дроб на човек в добро общо състояние преработва между 3.5 и 4.5 промила на час.Да посмятаме ;)Бирите са средно 4.5%/0.1L което прави 4.5мл. на 100мг, умножено по 5, защото бирите са 0.5L, прави 22.5мл чист(100%) алкохол в една бира.Човек има между 5L и 6L кръв във себе си. 22.5мл на литар са 22.5 промила. В първият случай при 5L промилите са 4.5, а във вторият, 6L, са 3,75промила.Та как ги сметнаате