IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Съвети за по-комфортно шофиране през лятото

Избягвайте коловозите и следете за състоянието на гумите

Съвети за по-комфортно шофиране през лятото

Комфортът по време на шофиране е повлиян от различни фактори, сред които са метеорологичните условия, времето на деня и другите шофьори, разбира се. За щастие, водачът на автомобила може да влияе на поне няколко от тези неща и да осигури по-комфортно пътуване без излишно бързане, шум и раздразнение. Ето как може да се случи това според експерти от производителя на гуми Nokian.

Съвети за по-комфортно шофиране през лятото

Забравете за коловозите

Коловозите, които са често срещани по много от българските пътища са пример за това. Може да се изкушите да минавате откъдето и хиляди други шофьори, но това води до повече шум и износване на гумата отколкото шофирането извън коловозите.

„По една и съща странна причина, хората предпочитат да шофират в коловозите, където асфалта е най-груб и рискът от аквапланинг е най-висок. Вместо да шофирате в пълните с вода коловози на пътя, карайте леко встрани от тях.“, съветват специалистите от Nokian Tyres.

Стигнете комфортно и със стил

Стилът ви на шофиране се отразява на това колко стресиращо ще бъде пътуването за шофьора и за пътниците. Математически, когато намалите скоростта с десет километра в час, това ще ви забави с осем минути за сто километра, но може да направи пътуването много по-безопасно и комфортно.

Съвети за по-комфортно шофиране през лятото

Задминаването на други коли, с цел да се стигне по-бързо, е безкрайна борба за няколко минути разлика. Спокойното ускорение също ще запази гумите ви.

Правилното налягане в гумите

Когато колата и гумите ви са в добро състояние, можете да се насладите на сигурно шофиране. Правилното налягане в гумите предлага допълнителна спокойствие, подобрява комфорта при шофиране и удължава живота на гумите.

Проверявайте налягането в гумите си на няколко седмици и винаги когато се приготвяте за по-дълго пътуване. Всеки модел кола има подходящо налягане в гумите, определено от автомобилния производител, за пренасяне на леки и тежки товари. Препоръчителното налягане обикновено може да бъде открито на вътрешната страна на вратата или в ръководството на собственика. Повечето бензиностанции разполагат с оборудване за измерване и регулиране на налягането в гумите, а дори и покупката на собствен манометър не струва много.

Качествените гуми имат добро сцепление

Има големи разлики по отношение на аквапланинг и сцепление между гумите от добре познати, отговорни производители на гуми и тези от по-неизвестни марки. Разликите са най-видими при екстремни условия. По-краткият спирачен път при висококачествените гуми допринася за безопасността и предотвратява инциденти.

Съвети за по-комфортно шофиране през лятото

Фактът, че повечето европейски шофьори оценяват висококачествените гуми, бе доказано и от новото проучване за летни гуми, проведено от Nokian Tyres*. 58% от европейските шофьори са съгласни, че висококачествените гуми се представят по-добре при маневриране в различни пътни условия. Същият брой – 58% от шофьорите – също така потвърждават, че висококачествените гуми са по-безопасни при предизвикателни климатични условия и структурата им е по-устойчива. Според проучването сцеплението на гумата на мокра настилка е най-решаваща характеристика при покупката на летни гуми.

Профилът е от значение

Автомобилните производители дефинират стандартният размер и профил на гумите, както и допълнителни варианти за размер за всяка кола. Размерите на гумите се увеличиха, а профилите станаха по-ниски, но високопрофилните гуми все още означават по-голям комфорт при шофиране.

Съвети за по-комфортно шофиране през лятото

“Високопрофилните гуми допринасят за по-комфортно шофиране. Твърдият материал на гумите може да направи шофирането некомфортно: съпротивлението при търкаляне ще се увеличи и усещането при шофиране ще се влоши. Нивото на шума в купето също е фактор, който влияе на комфорта при шофиране, и трябва да го имате предвид когато четете за тестове на гуми в автомобилни списания.“ обясняват от компанията.

Спазвайте тези правила за летните гуми

Изберете висококачествени летни гуми. Те издържат повече и имат по-добри характеристики. Можете да откриете помощ за избора си на гуми, като разгледате тестове в автомобилни списания и етикетите за гуми на ЕС, които предоставят информация за сцепление с мокра настилка, горивна ефективност и външен шум.

По-добро усещане при управление. По-широка гума с по-малък профил дава по-добро усещане при управление от по-тясна гума с по-висок профил. Това означава, че гумата ще бъде по-чувствителна към движенията на водача зад волана. Такава гума е подходяща за шофьори, който оценяват бързата реакция на кормилното управление и харесват по-спортно усещане.

Повече комфорт при шофиране. Широката гума ще бъде обаче по-чувствителна и към коловозите на пътя, затова високопрофилните гуми са по-добра алтернатива за шофьорите, които търсят комфорт. По-тясната гума е също така по-безопасна на мокри пътища, тъй като изтласква водата по-добре от широката гума.

Измервайте и регулирайте нивото на налягането. Правилното налягане в гумите подобрява безопасността, удължава живота на гумите и намалява разхода на гориво. Проверявайте налягането в гумите на всеки три седмици и винаги когато се отправяте

0 от 500
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    ТКЗС ( преди 5 години )
    Съмнявам се че тези които трябва да го прочетат ще го прочетат и ще им остане нещо в главите. Ако повече хора се съобразят с този съвет катастрофите, ранените и убитите на пътя ще са с пъти по-малко.Винаги съм се чудил на хора, които искат да спестят няколко минути от пътуването и рискуват никога да не стигнат там за където са тръгнали. Чудя се и за какво ли са им тези няколко минути, които евентуално биха спестили. Какво щяха да направят с тях, ако не беше станала катастрофата...
  • #2
    8 rate up comment 1 rate down comment
    ТКЗС ( преди 5 години )
    Платено е но много ми хареса това:Стилът ви на шофиране се отразява на това колко стресиращо ще бъде пътуването за шофьора и за пътниците. Математически, когато намалите скоростта с десет километра в час, това ще ви забави с осем минути за сто километра, но може да направи пътуването много по-безопасно и комфортно.Задминаването на други коли, с цел да се стигне по-бързо, е безкрайна борба за няколко минути разлика. Спокойното ускорение също ще запази гумите ви.
  • #1
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Платено съобщение