IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

8 коли, които са по-добра инвестиция от златото

От скромния Fiat 500 до Porsche 993: тези машини ще удвоят парите ви само за 5-6 години

8 коли, които са по-добра инвестиция от златото

Ако имате спестени парици и се чудите къде да ги вложите, отговорът е много лесен: купете си класически автомобил. Според специалния индекс на луксозните инвестиции на консултантската компания Knight Frank, през миналата година вложенията в олдтаймери са донесли средно 28% възвръщаемост - при едва 10% при старинните монети, 4% при луксозните часовници и 3% при луксозните вина. The Financial Times пък пресмята, че за последното десетилетие този пазарът е пораснал със 179%. Очертаващият се Brexit донякъде охлади бума (Великобритания е един от основните пазари за класически коли), но въпреки това ръстът продължава.

Въпросът е, че не всяка стара кола ще се превърне в колекционерско съкровище. Затова британското GQ се обърна към експерта Пол Майкълс от Hexagon Classics, за да препоръча няколко абсолютно сигурни инвестиции.

Porsche Boxster 986
Цена
: от 10 000 лева

8 коли, които са по-добра инвестиция от златото
 

Този модел, появил се за пръв път през 1996, се радва на нарастващо търсене и няма съмнение, че ще се превърне в класика. На пазара в момента могат да се намерят екземпляри за по 10-12 хиляди лева, но се пригответе да платите двойно повече за нещо в добро състояние (по-разумният вариант, защото ремонтите са скъпи). Заради многото произведени бройки цената ще расте умерено, но пък сигурно.


Fiat 500 (оригинален)
Цена
: от 15 000 лева
 

8 коли, които са по-добра инвестиция от златото

Представен през 1957 като достъпната кола за народа, днес този дребосък е колекционерска рядкост (говорим за оригинала, разбира се, а не за актуалния римейк на базата на Fiat Panda). Само за последните три години цените са скочили с около 50% и днес прилично запазена кола ще ви струва повече от нова Dacia. Ако попаднете на идеален и с напълно оригинални компоненти екземпляр, цената може да удари дори 50 000 лева.


Alfa Romeo Spider
Цена
: от 30 000 лева

8 коли, които са по-добра инвестиция от златото

Италианският дизайн от класическата епоха се радва на все по-голямо търсене. Alfa Spider, дебютирала през 60-те и произвеждана чак до 1993, е добър пример: цените са порасли с 50% от 2015 насам. Днес колите от първата производствена серия струват до 100 000 лева, стига да имат надеждна история. По-новите екземпляри започват малко над 30 000. Но спокойно могат да удвоят цената си за още десетина години.


BMW E46 M3 CS
Цена
: от 60 000 лева

8 коли, които са по-добра инвестиция от златото

Обикновено се говори повече за най-рядката версия CSL, чиято цена вече надхвърля 150 000 лева. Но CS е по-достъпна, а и освен това има същите спирачки, същия бърз волан и същото окачване - плюс ръчни скорости в добавка вместо т. нар. "секвенциална" (SMG) кутия на CSL. Колкото до доходността на инвестицията, преценете сами - през 2015 прилична CS на разумни километри и с пълна история се продаваше средно за 40 000 лева, днес струва над 60 000.


Porsche 993 Carrera 2
Цена:
от 80 000 лева

8 коли, които са по-добра инвестиция от златото
 

Преди три години толкова струваше много добре запазена версия на модела. Днес това е долната граница на коли на по 300 000 километра, а по-читавите клонят към 110-120 хиляди. 993 от 90-те години е последното Porsche с въздушно охлаждан мотор и дори само заради това има историческа стойност. Колкото до Turbo и RS версиите, там цените растат направо неудържимо.


Mercedes SL W113 "Pagoda"
Цена: от 150 000 лева

8 коли, които са по-добра инвестиция от златото

Представен през 1963 в Женева и произвеждан до 1971, това е един от последните екземпляри от "класическата" епоха на Mercedes. Само допреди три-четири години на пазара имаше прилични версии под 100 000 лева. Сега най-добре запазените екземпляри с пълна история стигат до 220-230 хиляди лева.


Ferrari Daytona
Цена: от 1 млн. лева

8 коли, които са по-добра инвестиция от златото

Появила се през 1968 като наследник на Ferrari 275, Daytona още не е съвсем дооценена - може би защото по-ръбестите й и смели форми идват да заменят уникалния и най-обичан дизайн на марката от 60-те. Но тя си остава рядка кола и истинско Ferrari - всъщност едно от последните, създадени от самия Енцо Ферари. При нарастващото търсене за италиански класики очаквайте цената да порасне поне с 50% в следващите пет години.


Porsche 993 GT2
Цена: от 2 млн. лева

8 коли, които са по-добра инвестиция от златото

Създадена с идеята да бъде хомологизирана за състезания, тази кола от средата на 90-те бързо си спечели зловеща слава сред заклетите фенове на Porsche. Тя е несъмнено рядка - произведени са едва 44 коли с ляв волан и 13 с десен. Допреди три години приличните екземпляри се продаваха за около милион и половина лева. Но през 2016 на търг на RM Sotheby един екземпляр стигна до умопомрачителните 1.8 млн. британски лири (4 милиона лева), и отогава цените вървят уверено нагоре. Това е кола, която ще ви донесе доходност като Ferrari, но без смазващите разходи за поддръжка при италианските класики.
 

0 от 500
  • #2
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Смех ( преди 5 години )
    Ами защото си недообразован *** - затова няма.Влез в сайт извън БГ и потърси А110 или 5 Турбо, 205 ГТ и после писукай.И да си знаеш - последното Порше от списъка горе е с турбо...
  • #1
    5 rate up comment 12 rate down comment
    А,няма ( преди 5 години )
    Варели с големи комарници! Нито турбо сенокосачки! И нищо со борче,со мачка и т.н.