IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar Land Rover прави три модела на ново шаси

Преминаването към универсална платформа ще спести на британците милиони

Jaguar Land Rover прави три модела на ново шаси

Британският производител Jaguar Land Rover ще попълни моделната си гама с три нови автомобила, изградени върху нова универсална платформа, съобщиха западните издания.

Jaguar Land Rover прави три модела на ново шаси

В следващите пет години почти цялата моделна гама на компания ще бъде прехвърлена на новата модулна платформа. Първият модел ще бъде Land Rover Defender, който се очаква да бъде пуснат на пазара през 2020-2021. Такива перспективи производителят очерта пред инвеститорите. В периода 2021-2024 г. ще стартира производството на още два автомобила на новото шаси, което ще увеличи моделната гама на компанията от 13 на 16. Какви точно ще са колите, още не се знае, но вероятно сред тях ще е кросоувърът Road Rover.

Jaguar Land Rover прави три модела на ново шаси

Въвеждането на единно шаси ще позволи на Jaguar Land Rover да спести доста пари - много основни компоненти на автомобилите ще станат еднакви за цялата моделна линия. За сравнение, днес JLR използва 6 платформи, включително алуминиевото шаси D7U на моделите Range Rover, Range Rover Sport и Discovery, и D7A на седаните Jaguar XF и XE, както и на кросоувърите Jaguar F-Pace и Range Rover Velar. Моделите Range Rover Evoque, Land Rover Discovery Sport и Jaguar E-Pace са базирани на шасито D8. Седанът Jaguar XJ и спортните F-Type и I-Pace EV имат уникално шаси.

Jaguar Land Rover прави три модела на ново шаси

Мащабният преход на Jaguar Land Rover към единната модулна платформа ще започне през 2020 г. Тя ще има по-голяма гъвкавост по отношение на мащабируемостта и способността да се инсталират силови установки от различен тип: колите върху шасито MLA ще станат хибриди и електрически автомобили.

Снимки: Jaguar Land Rover

0 от 500