IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Саудитският държавен инвестиционен фонд има интерес към Tesla

Вероятно това ще доведе до оттеглянето на Илон Мъск

Саудитският държавен инвестиционен фонд има интерес към Tesla

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF) работи усилено над план да бъде част от инвестиционната група, която ще направи Tesla частна компания, докато Илон Мъск навлиза в „страстна седмица“, в която неговият план ще привлече допълнително внимание от страна на Борда, съветниците и инвеститорите на производителя на електрически автомобили. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещи Живка Попатанасова и Христо Николов.

Саудитският държавен инвестиционен фонд има интерес към Tesla

"Инвеститори и анализатори смятат PIF за естествен финансов партньор. Освен че придоби дял от малко под 5% в Tesla, в последните пет години държавният фонд инвестира десетки милиарди долари в технологии, включително 45 млрд. долара във Vision Fund на SoftBank Group. Фондът разучава възможностите да участва в потенциална сделка, твърдят източници, които са запознати с плановете му. Но стойността от 82 млрд. долара на потенциалната трансакция означава, че Tesla все още ще има нужда да използва други източници на пари в брой".

Членовете на борда на Tesla се готвят да се срещнат с финансовите си съветници през тази седмица, за да оценят предложението на Мъск, добави Попов. Директорите вероятно ще му кажат да се оттегли от ръководството на компанията. Те са му казали също така да наеме свои отделни съветници.

Мъск, от своя страна, се надява да избегне влизането на един или двама големи заинтересовани групи в компанията и вместо това би предпочел да събере средствата от една по-голяма група, твърдят източниците на агенцията. Той прокламира сделката пред други потенциални инвеститори, включително мениджъри на активи.

Вижте още по темата в Invstor.bg

Тагове: tesla
0 от 500