IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Момиче-радар шашва с точността си

Ученичка от Таджикистан изчислява наум скоростта на движещи се автомобили

Момиче-радар шашва с точността си

Необичаен талант притежава ученичка от Душанбе: тя се е научила да определя скоростта на движещите се автомобили без никакви прибори. Момичето-радар вече се прочува далеч отвъд границите на Таджикистан.

Момиче-радар шашва с точността си

Манижа Тошболтаева гледа колата само няколко секунди, след което казва скоростта, с която тя се движи, без да помощта на измервателни уреди. По думите на ученичката всичко е много просто - тя използва определени формули и ментална математика.

Преди време момичето не обичала да решава задачи, докато не участвала с още 31 свои връстници в първата си Олимпиада, след което се записала в курс по ментална математика. Манижа се изненадала, че децата с голяма лекота събират и изваждат числа наум. Оттогава изминали две години.

Сега ученичката участва на конференция в Кипър, а след това й предстоят Олимпиади в Малайзия и Русия. Освен, че е добра по математика, момичето-радар има музикален талант, като обича да пее и едновременно с това да пресмята.
 

0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И комшията с беенвето го може. Като вкара трета вика "вече съм с 280". Мнол варят 318ис с М паркет и клима, SWISS.
  • #1
    17 rate up comment 5 rate down comment
    Маn ( преди 5 години )
    Браво на момичето! S = V*t. Демек, ако имаш две точки, за които приблизително знаеш разстоянието и определиш времето за изминаване на отсечката от колата, с достатъчно остър и трениран ум можеш много бързо да определиш скоростта с прилична точност.