IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford реши проблема с навлизането в насрещното (ВИДЕО)

Системата Wrong Way Alert засега е достъпна само за три пазара в Европа

Ford реши проблема с навлизането в насрещното (ВИДЕО)

Статистиката сочи, че всяка втора катастрофа в Европа е свързана с напускането на лентата на движение. А когато някой автомобил навлезе в насрещното, последствията често са фатални. Освен при изпреварване, този проблем се оказва доста сериозен при влизането на път, обозначен със знак "Влизането забрането".

Ford реши проблема с навлизането в насрещното (ВИДЕО)

Автомобилните производители отдавна внедриха системата Lane Assist, която предотвратява неконтролираното излизане от лентата на движение. При влизане на автомобила на път, обозначен със знак номер В1 "Забранено влизането на пътни превозни средства" обаче, тази система не оказва никакъв ефект. Поради умора, лоша видимост или шофиране по непознат път, често се случва водачите да не забележат знака и да навлязат в насрещното.

Ford реши проблема с навлизането в насрещното (ВИДЕО)

В тази връзка Ford разработи системата Wrong Way Alert. Тя предупреждава при навлизане на автомобила в насрещното. Всъщност, системата е продължение на тази за разпознаване на пътните знаци и работи доста просто. Зад предното стъкло е монтирана видео камера, достъп до която получават различни електронни асистенти. По време на движение тя разпознава и анализира знаците и, ако е необходимо, предупреждава водача. Когато той навлезе в път, обозначен със знак номер В1, системата Wrong Way Alert издава звуков сигнал, а върху приборния панел изобразява знака и тесктово съобщение водачът да провери дали се движи в правилната посока. За по-голяма точност позицията на автомобила се анализира с помощта на GPS.

Тази система вече успешно премина редица тестове на полигон. Изпитанията бяха извършени с Ford Mondeo в Белгия, а серийно Wrong Way Alert бе внедрена в новото поколение на Ford Focus. За момента системата е достъпна само за пазарите в Австрия, Германия и Швейцария, но компанията планира да я внедри и за другите страни в ЕС, при това и в останалите си модели.



Снимки и видео: Ford

Тагове: ford
0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    подвеждащо заглавие - проблема с навлизането в насрещното не е решен от Форд. Иначе системата против навлизане в еднопосочна улица в грешната посока е хубава екстра - браво на форд, че са се сетили да го направят, тъй като разпознаване на знаци има от доста време, просто никой не го ползва за това.