IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск ще купува Tesla срещу 71 млрд. долара

Целта е компанията да стане частна, като парите вече са осигурени

Мъск ще купува Tesla срещу 71 млрд. долара

Генералният директор на Tesla – Илон Мъск, смята да преобразува компанията от публична в частна и за целта ще изкупи всички акции, съобщи самият той в  акаунта си в Twitter, където се изявява ежедневно.

Мъск ще купува Tesla срещу 71 млрд. долара

Цялата операция ще струва на Мъск точно 71 мрд.,  разкрива той и допълва, че парите вече са осигурени. Идеята е преобразуването в частна компания да избегне резките колебания в цената на акциите на компанията. Ако идеята бъде одобрена от акционерите, на тях ще им бъде предложено да продадат своите акции за 420 долара на бройка. Сега цената им на борсата е 379,57 долара.

„Като публична компания сме подложени на сериозни колебания в цените на акциите, което оказва влияние на служителите на Tesla, повечето от които са и акционери в компанията. Това понякога ни кара да взимаме решения, които вършат работа за кратък период, но в дългосрочна перспектива не са правилни”, обясни Мъск в блога на компанията в Twitter.

Според анализатора на агенция Loup Ventures – Джин Мюнстер, намеренията на Мъск са напълно логични, тъй като очакванията на инвеститорите са за бързо връщане на вложение пари – до 3 месеца, докато дългосрочните намерения на компанията са за инвестиции, които ще донесат печалба след време.

Самият Мъск е най-големият инвеститор в Tesla, като разполага с около 20% от акциите. След него се нареждат инвестиционните фондове T. Rowe Price и Fidelity с 9 и 8% съответно, следвани от фонда Baillie Gifford с 6%.

Снимка: Tesla

Тагове: tesla
0 от 500
  • #38
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Митьо очите ( преди 5 години )
    То и Делян Пеевски с Цветан Цветанов завлякоха България с над 2 милиарда лева, но не са в затвора, а дори продължават нагло да крадът с пълна сила.
  • #37
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Вълкът от Уолстриийт ( преди 5 години )
    Накрая Мъск ще туитва от килията в някой щатски затвор защото такива схеми рано или късно рухват. Примери за това много и са го отнасяли хора далеч по-умни и в час с финансовите спекулации от него. Пирамидата на Мейдоф завлече акционерите с 65 млрд и се разкри само защото настъпи финансовата криза и някои крупни акционери решиха да си осребрят акциите. И каква изненада нямаше пари. А до тогава компанията се смяташе за една от най-надеждните а Тесла и в момента е сочена като финансово нестабилн
  • #36
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Мда, Комисията по ценни книжа е започнала проверка за туита с изкупуването. Ако няма пари, тъмни облаци ще се надвесят над главата на бай Илончо. Ще го гонят за пазарни спекулации. То като се замисля може и това да е целта. Демек откъснаха ме от управлението на компанията и тя взе, че фалира.
  • #35
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До по-долния ( преди 5 години )
    Когато говориш за рено и електрическо задвижване мисли усилено за Нисан! Разбира се с изключение на минджата отпред.
  • #34
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Факт!-тическия ... ( преди 5 години )
    съвсем се увреди от тинтири-минтирито с рено!
  • #33
    1 rate up comment 1 rate down comment
    shvaben ( преди 5 години )
    "След съобщението на Мъск в Twitter стойността на акциите се покачи с повече от 7% като цената им достигна 371,15 долара за акция. Ценните книжа бяха спрени в края на финансовото рали, малко след като Financial Times съобщи, че държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е придобил между 3% и 5% дял от компанията по-рано през годината, припомня Лиъм Демнинг в коментар за Bloomberg."*** или съвсем са изтрещели, за да влагат пари в компания, която е убиец на традиционния ДВГ на петрол.
  • #32
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Тесла Модел 3 ще се нареди до Модел Т като колата прокарала електричеството.Удобен широк седан достъпен 500км+ пробег 4x4 нямаща кунглокенция.А не някакви гоуфове и така нататък.
  • #31
    8 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    "КПД на модерен мотор е около 50%..."Страшен тъпир си тинтири. Необразован и *** ;)
  • #30
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Кой е тоя ДВГ с КПД 50% ахахах Карно Карно!
  • #29
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    При положение че предлагаш аертон диезель да казваш на Тесла Модел ЕС щайга на ток е смешно и жалко!