IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Канадски милиардер купи на сина си отбор във Формула 1

Лорънс Строл и няколко инвеститори спасиха фалиралия Force India

Канадски милиардер купи на сина си отбор във Формула 1

Консорциум инвеститори, водени от канадския милиардер Лорънс Строл са новите собственици на фалиралия тим от Формула 1 Force India. Така очакванията, че Лорънс ще купи отбор на сина си Ланс в световния шампионат се оправдаха напълно.

Канадски милиардер купи на сина си отбор във Формула 1

Сега Ланс кара втория си сезон в Williams, но сривът в представянето на британския тим породи слухове, че семейство Строл може да насочи инвестициите си към друг отбор.

От началото на годината се говори за възможността Строл да купи Force India, но Вижай Малия искаше много висока цена и до последно държеше на нея. Според непотвърдена информация, Строл плаща 40 милиона долара на година, за да кара Ланс в Williams.

Лорънс Строл е успял да събере интересни инвеститори, които да подкрепят офертата му за Force India, която вчера е била приета от синдика. В консорциума влизат канадски предприемачи, бизнесмени от света на модата като Джон Айдъл, Джон Маккоу-джуниър, който иначе инвестира само в телекомуникационни компании и бизнес партньорът на Лорънс – Сайлъс Чу.

След сделката кредиторите на Force India ще си получат всички пари, всичките 405 работни места в тима ще бъдат спасени, а тимът получава свежи пари, за да продължи участието си в световния шампионат във Формула 1. Сред най-големите кредитори на отбора са Mercedes, който доставя моторите за болидите и пилотът Серхио Перес, като точно те дадоха началото на производството по несъстоятелност, за да се избави тима от Малия и да се намерят нови собственици.

Освен консорциумът на Строл, още няколко компании са подали заявления, че искат да купят Force India – два американски консорциума и една британска фирма. Оттук нататък се очаква, че Ланс ще се прехвърли във Force India, като най-смелите прогнози са, че това ще се случи още преди края на сезона, а Williams ще трябва да си търси начин да оцелее без парите на канадците.

Force India завърши на 4-о място при конструкторите във Формула 1 в предишните две години, но този сезон върви по-назад, тъй като заради липсата на пари развитието на колата спира на няколко пъти. Със Серхио Перес и Естебан Окон сега тимът е на 6-ото място, на 7 точки от Haas на петата позиция.

Тагове: williams force india
0 от 500
  • #3
    17 rate up comment 0 rate down comment
    primorack ( преди 5 години )
    Ако погледнете списъка с инвеститори ще видите, че са само серизни хора с милиарди и изградили едни от най-известните брандове в света. Не мисля, че такива хора биха наляли толкова пари ей така - само, за да може да кара Lance. Това си е инвестиция, която в случая ще облагодетелства сина на главния инвеститор, но определено не е нещо импулсивно.
  • #2
    19 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    Така е, татиното, ама момчето е доста талантливо - имаше и подиум миналата година с не особено силната си кола и като цяло прави много добро впечатление - повече от средното за новак/младок.Да не забравяме, че и Ники Лауда на младини е влязъл във формулата с куфарче с пари...
  • #1
    13 rate up comment 4 rate down comment
    // ( преди 5 години )
    Тате, купи ми кола с дистанционно. Тате, купи ми смартфон да мога да играя Asphalt 9. Тате, купи ми PlayStation 4, за да мога да играя Need for Speed. Тате, купи ми кола, за да возя гаджето. Тате, купи ми отбор от Формула 1, за да мога да се състезавам с батковците.