IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

40 модела загубиха топ-оценка заради лоши фарове

Тестът на светлините се оказа проблем за много производители

40 модела загубиха топ-оценка заради лоши фарове

Точно 40 модела, тествани от Застрахователния институт за безопасност на пътя в САЩ (IIHS), не са успели да получат най-високата оценка Top Safety Pick, заради недостатъчно ефективна главна оптика. Както отбелязва изданието Autoblog, оценката на фаровете влиза от тази година в общия резултат и заради това много от производителите не са успели да се справят.

40 модела загубиха топ-оценка заради лоши фарове

В хода на изпитанията експертите от IIHS проверяват ефективността и яркостта на фаровете, разпределението на светлиннния лъч, работата на адаптивното осветление, както и функцията за автоматично превключване от дълги на къси светлини. За присъждане на Top Safety Pick, работата на главната оптика трябва да получи оценка „Acceptable” (приемливо). Всички модели в списъка, въпреки слабите си светлини, са получили 5 звезди на краш-тестовете.

Сред моделите със слаба оценка на светлините попадат Audi A4 Allroad (на първата снимка), A5, A6, Q5, Q7, BMW X1, Cadillac XT5, Infiniti QX60, Jeep Compass, седанът Mercedes-Benz C-Class, Mini Countryman, Nissan Murano, Toyota C-HR (на втората снимка) , Volkswagen Atlas (Teramont), Passat, Tiguan и Volvo XC90. Останалите автомобили в списъка на IIHS се продават само на американския пазар.

40 модела загубиха топ-оценка заради лоши фарове

За първи път IIHS започна да провежда тестове на фаровете в началото на 2016 г., но едва от 2018 г. резултатът от тях се включва в общия рейтинг. През март 2016 г. са проверени 31 модела, през юли 21 кросоувъра, а през октомври 11 пикапа. Повечето от тях показват неудовлетворителни резултати.

Снимки: Audi, Toyota

Тагове: iihs top safety pick
0 от 500
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    Успокойте се малко - тук се говори за"недостатъчно ефективна главна оптика" - това НЕ означава че не стават за ***.. просто не са най-добрите на пазара.
  • #15
    2 rate up comment 1 rate down comment
    хххх ( преди 5 години )
    Има си коли с добре проектирани светлини и такива на които колкото и силни крушки да им слагаш... цялата гама на ауди е спомената , но те са царе на лед лампичките и колите им мигат като на кола-люлка в лунапарк. Сегашната ми кола Киа спортидж също не осветява добре пътя макар че наскоро и сложих скъпи крушки уж 50% повече светлина. С предишната ми - ярис нямах проблеми въпреки че фаровете и пожълтяваха бързо от слънцето
  • #14
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    А6 има най гадните мижави фарове. Модела 2006г имам в предвид сменил съм 9 коли и имам наблюдения от още 20тина Нощно време извънградско си беше жива мъка да се кара
  • #13
    1 rate up comment 4 rate down comment
    BMW ( преди 5 години )
    До последния - стига глупости! Ксенон на къси и обикновени дълги на фейлифтово БМВ Е39 светят идеално, ти ми говориш за кола след 2010-та да няма фарове. Я стига се излага!
  • #12
    3 rate up comment 1 rate down comment
    TNT ( преди 5 години )
    Карам Ауди като това на първата снимка. Фаровете му са би-ксенон и не струват изобщо. Караш и се молиш да няма никой в тъмното.
  • #11
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да, цялата гама на германскатантройка, плюс Ваген, няколко японци и нито един корейски модел.
  • #10
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не става дума за какви светлини става на въпрос.Карал съм C-HR с LED фарове и мога спокойно да кажа, че са перфектни. По-ниските нива на оборудване са с ксенон или обикновени крушки. Може те да не са се представили добре в теста и заради тях да е по-ниската оценка.Предполагам и при другите марки и модели има различни вариации според нивото на оборудването и представянето им да е различно. Трябва да се конкретизира за кои точно се отнася лошата оценка!
  • #9
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И какво искат да кажат кажат чр сегашните светят по зле от халогените от преди 2о години ли? Не става конкретно ясно какъв е основния проблем не светят достатъчно силно за да виждаш, светят прекалено силно и заслепяват, светят на където не трябва или автоматичната смяна на къси/дълги/къси не сработва на време?
  • #8
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Качват изкуствено цената на базовия модел с уж "много важни системи за безопасност", за да могат всъщност истинските екстри да се продават на още по-завишени цени.
  • #7
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    За сметка на това в базовото оборудване има "система за разпознаване на пътните знаци", "система за предупреждаване при неволно напускане на пътното платно", "система за автоматично включване и изключване на дългите". Само глупости!