IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте най-странното Porsche 911

Каросерията е дело на Нучо Бертоне по поръчка на калифорнийския дилър на марката

Вижте най-странното Porsche 911

Porsche 911 е сигурно автомобилът с най-разпознаваеми форми от създаването на модела до днес, 55 години по-късно. Съществуват обаче и някои екземпляри 911, които на пръв поглед изобщо не приличат на легендарния модел. Те са редки, изключително скъпи и винаги идват с интересна история.

Вижте най-странното Porsche 911

Представяме ви едно 911, което изобщо не прилича на своите събратя, но е истинско Porsche. Неговата история стартира през 1965 година, когато дилърът на Porsche в Калифорния Джон фон Нойман държи да получи открита версия на 911. Кабрио вариантите на 356, включително и Speedster, който е създаден с помощта на Фон Нойман, са много популярни в Калифорния, но след края на производството на 356, Porsche вече не разполага с открит автомобил.

Ще минат няколко години преди да се появи 911 Targa, а Фон Нойман, който е запознат с плановете за колата, не е убеден, че тя ще се окаже успешна. И затова решава да действа сам.

Той успява да купи от Porsche шаси на 911 и наема Нучо Бертоне, за да създаде каросерията на колата. Получава се интересен италиански автомобил, който напомня за друго творение на Бертоне – FIAT 850 Spider, който също дебютира през 1965 година. По-важното е, че този автомобил не прилича на нито една от познатите ни коли на Porsche – нито преди 1965, нито след това.

Вижте най-странното Porsche 911

Колата получава означението 911 by Bertone и дебютира на салона в Женева през 1966 година, като идеята е да се провери дали ще привлече достатъчно интерес, за да стигне до серийно производство.

Фон Нойман сам финансира този проект, но истината е, че окончателното решение за евентуалното производство на кабриолета е в ръцете на Porsche. За съжаление, по време на салона не идва нито една поръчка и Фон Нойман се отказва от плановете си, като решава да запази прототипа за лична употреба.

След Фон Нойман собственици на колата са няколко колекционери, като автомобилът получава 2-литров боксер от 911 S, както и колела от 914-6.

По-късно този месец уникалният и също така крайно нетипичен 911 ще излезе на търг в Пебъл Бийч, като се очаква цената му да е между 700 000 и 1 милион долара.

Тагове: porsche 911 porsche bertone
0 от 500