IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Икономисти предлагат да се плаща повече за каране в задръствания

Новата система ще намали трафика и ще подобри екологичната обстановка

Икономисти предлагат да се плаща повече за каране в задръствания

Всеки собственик на автомобила да плаща данък в зависимост от времето, което е прекарал на пътя. Такова предложение правят американски и немски експерти, като според тях това ще доведе от намаляване на задръстванията в градовете и ще подобри екологичната обстановка.

Икономисти предлагат да се плаща повече за каране в задръствания

Авторите на проекта са пресметнали, че годишно задръстванията в САЩ, Германия и Великобритания носят общи загуби от 461 млрд. долара. Учените са на мнение, че този проблем няма да бъде решен със строителство на нови пътища или с интелектуални системи за навигация, а с внедряването на нова система за данъци на превозните средства.

В случая ще бъде използван динамичен модел на „ценообразуването”. Експертите са на мнение, че за реализация на идеята им не е нужно допълнително оборудване, тъй като ще се разчита на вече същетвуващи навигационни системи. Едиствено към тях ще трябва да се добави информация в реално време за стойността на пътуване през един или друг пътен участък, в зависимост от това колко е натоварен той.

Например, шофьор, който се прибира у дома след работа, има два възможни маршрута пред себе си, но единият от тях е по-натоварен. Ако той все пак избере да остане в задръстването, съответно ще плаща повече. Така системата ще увеличи пропускателната способност на пътищата, като регулира трафиса, а икономисаните от задръствания пари ще бъдат инвестирани в инфраструктура, а също така и в намаляване на данъка на петролните продукти.

Снимка: YouTube
 

0 от 500
  • #8
    4 rate up comment 1 rate down comment
    . ( преди 5 години )
    Това не е олигофрения, както казват някои по-долу, а е *** обяснение предназначено за средностатистически европеец защо му налагат тотално следене на автомобила!
  • #7
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    щом е за плащане нашите тикви ще го приложат.
  • #6
    5 rate up comment 2 rate down comment
    2втек ( преди 5 години )
    Явно и в другите държави има ***,както у нас вземащи абсурдни решения!
  • #5
    15 rate up comment 5 rate down comment
    Додо ( преди 5 години )
    Тази демокрация почна да ме кефи до 10години ще победи комунизма по шизофрения!!!
  • #4
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Това е тотална глупост! И без да те таксуват ще избереш по-бързия път без задръствания, защото той е и без това по-икономичен. Самото наличие на подобно предложение показва нивото на oлигoфрeния, което западните "експерти" са постигнали!
  • #3
    15 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 5 години )
    Как ще разчитат на вече съществуващите навигационни системи като не всички коли имат навигация? И излиза, че ако някой джигит предизвика катастрофа и стане задръстване всички попаднали в него ще плащат за мaлoумиeтo му. Освен това кой ще предпочете да се забие в задръстване ако има алтернативен маршрут без?!?
  • #2
    15 rate up comment 1 rate down comment
    НеМожещДаМисли ( преди 5 години )
    Голяма далавера ще е. Не бих се сетил да се прибера по по-бързия път, ако не глобяваха за по-бавния. Само поради липсата на глоба се кефя да вися из задръстванията.
  • #1
    18 rate up comment 2 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    това изглежда някаква глупост.. или поне трябва да дадат повече детайли. Нали ако реша да мина по по-незадръстения път и още 10000 души го направят - то той ще стане задръстен автоматично.. и пак данъка ще е по-висок.