IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Geely показа първия си глобален модел

Кросоувърът SX11 е дело на бившия дизайнер на Volvo

Geely показа първия си глобален модел

Китайският производител Geely публикува снимки на кросоувър, който е построен на нова модулна платформа. Засега моделът е известен под кодовото обозначение SX11, но на пазара ще се появи под ново име.

Geely показа първия си глобален модел

В основата на автомобила е новата платформа BMA (B-segment Modular Architecture), за която от Geely твърдят, че е собствена разработка. Някои елементи от нея обаче са заети от CMA (Compact Modular Architecture), създадена от китайската компания в сътрудничество с Volvo. Именно CMA се използва за кросоувъра Volvo XC40, както и за моделите на марката Lynk & Co (съвместен проект Geely и Volvo).

Geely показа първия си глобален модел

Дизайнът на SX11 е във фирмения стил на Geely, за който отговаря Питър Хорбъри, работил по-рано във Volvo. Дължината на модела е 4330 мм, широчината – 1800 мм, височината – 1609 мм, а разстоянието между двете оси – 2600 мм. Така китайският кросоувър се оказва по-малък от Volvo XC40, чиито габарити са 4425/1863/1910 мм, а междуосието - 2702 мм.

Geely показа първия си глобален модел

На първо време SX11 ще се продава с бензинов турбомотор с 3 цилиндъра и обем 1,5 литра, разработка на Volvo. Мощността му е 177 к.с. и 255 Нм. При XC40 същият двигател развива 156 к.с. и 265 Нм, като работи с 6-степенен автомат. За „китаеца” обаче е предвидена 7-степенна роботизирана скоросстна кутия с две съедиителя. Засега не е ясно дали моделът Geely ще има 4х4, но е извество, че догодина ще получи хибридна версия.

Geely показа първия си глобален модел

Кросоувърът на Geely е определят като „глобален модел”, като до края на годината ще излезе на пазара в Китай, а от 2019 г. ще се предлага и в други държави. А на платформата BMA предстои да бъдат изградени седан, хечбек и компактен ван, като освен от Geely тя ще се използва още от Volvo и Proton (марката от Малайзия също е собственост на китайската компания).

Снимки: Geely

Тагове: geely sx11 bma
0 от 500