IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво ни остави най-големият бунтар в автомобилния бранш?

Най-запомнящите се цитати на покойния Серджио Маркионе

Какво ни остави най-големият бунтар в автомобилния бранш?

Той ще бъде запомнен като човека с шестте телефона, който живее в самолета. Разкъсвайки се между Торино и Детройт, вече покойният Серджио Маркионе заслужи доверието на акционерите, върна Fiat на печалба и осъществи сливането с Chrysler. В Италия го наричаха „il Dottore”, а в Щатите просто „The Boss”, но навсякъде го обичаха заради неговата праволинейност и честност – непознати качества сред топ-мениджърите в индустрията от времето на Боб Лутц.

Какво ни остави най-големият бунтар в автомобилна индустрия?

За възкрестяването на Fiat:

„Всеки път, когато отворите италиански местник, виждате заглавия като „Fiat продължава да губи пари”, „Новият модел на Fiat” се провали, „В завода на Fiat има стачка”. По-страшното е, че за 3 години компанията смени 4 ръководителя. Просто през 2004 г. аз станах петият човек, който се опита да реанимира този труп”.


За Енцо Ферари:


„Следвайки принципите на Енцо Ферари, ние винаги трябва да продаваме едно Ferrari по-малко, отколкото се търси на пазара. Тази политика няма да се промени никога. И още нещо – ако видите някога Ferrari на автопилот, елате и ме застреляйте”.

За дрехите си:

„Обичам простите неща, затова всички мои обувки и пуловери са еднакви, ризите ви също. Не се притеснявам, даже напротив – това опростява нещата. Има и още нещо – отдавна съм решил да нося черни обувки и черни пуловери. Ако не беше така, щях да губя 3 секунди, за да избера какво да облека. Просто не искам да губя тези 3 секунди.”


За Jeep Commander:

„Този автомобил не е пригоден за използване от хората. Няколко клиенти си го купиха, но честно казано, все още не знам защо го направиха”.

За Илон Мъск и Tesla:

„Работим в много бавна индустрия – едно решение се взима прекалено дълго време. Илон се движи като ракета, като страхът му остава далеч назад. Той върши феноменална работа за маркетинга на Tesla, но икономическия му модел е напълно сбъркан и няма да доведе до нищо добро.”


За електромобилите:

„Смятам, че всички изследвания, които показват, че с помощта на електромобилите ще спасим света, са пълна дивотия. Надявам се, че никога няма да си купите нашия Fiat 500е, тъй като губим по 14 000 долара от всяка продавана бройка.”


За голямата тройка от Детройт:

„Може и да сме най-малките в Голямата тройка (GM, Ford, Fiat-Chrysler), но от нейните три члена ние не сме най-глупавите”.

За Maserati Levante:

„Всеки път, когато видя Range Rover на улицата, кръвта ми кипва, тъй като и ние можем да направим нещо такова. И ще го направим.”

За постигнатото от него:

„Значимостта на даден лидер не се измерва с това, което е постигнал през своята кариера, а с тома какво е дал на хората и какво наследство е оставил зад себе си.”

Тагове: fiat
0 от 500