IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi открадна новия си шеф от BMW

Маркус Дюсман е работил също за Mercedes и за два отбора от Формула 1

Audi открадна новия си шеф от BMW

Досегашният директор по снабдяването в BMW Маркус Дюсман ще е новият главен изпълнителен директор на Audi, обяви официално концернът Volkswagen тази сутрин. Дюсман ще заеме мястото на Руперт Щадлер, който бе арестуван през юни по подозрения в съучастие в измамата с вредните емисии.

Audi открадна новия си шеф от BMW
Новият шеф на Audi Маркус Дюсман. Снимка BMW

Дюсман е вторият високопоставен служител на BMW, привлечен от конкурента Volkswagen. Неговият предшественик в директорския борд на баварците Херберт Дийс бе привлечен преди две години да ръководи поделението на VW за леки автомобили, а от тази пролет е главен изпълнителен директор на целия концерн. Някои германски медии предполагат, че тъкмо той е главният агитатор за привличането на Дюсман. Другият мотив на надзорния съвет на VW е, че търси външни хора, за които със сигурност се знае, че не са замесени в Дизелгейт. „

Маркус Дюсман е роден през 1969 и е завършил инженерство в Мюнстер. Кариерата му започва в конструкторското бюро на Daimler, производителя на Mercedes-Benz. Бил е директор по дизеловите двигатели в DaimlerChrysler и също, макар и само за година, ръководител на програмата на Mercedes за Formula 1.

Audi открадна новия си шеф от BMW
Дюсман (вляво) като шеф на тима от F1 BMW Sauber с тогавашния си пряк началник Клаус Дрегер. По-късно Дюсман наследи Дрегер в борда на директорите на BMW

През 2007 преминава като шеф по развойната дейност на друг тим от F1 - BMW Sauber. След закриването на тима е привлечен в централата на BMW, а през 2016 е избран за член на борда на директорите на мястото на пенсиониралия се шеф по снабдяването и поддоставчиците Клаус Дрегер.

Дюсман ще поеме новата си позиция "колкото му е възможно по-скоро", се казва в изявлението на VW. В момента временен шеф на Audi е директорът по продажбите Брам Шот. Все пак компанията продължава да смята Щадлер за невинен до доказване на противното.

Финансистът Щадлер бе на ръководни позиции в концерта VW от 1997 насам. Под негово ръководство Audi удвои годишните си продажби и се превърна в пълноценен конкурент на BMW и Mercedes. Освен това участваще в управлението на Lamborghini, Ducatti, в настоятелствата на два университета и дори в управата на футболния гигант "Байерн" (Мюнхен).

Вижте специалното интервю на Руперт Щадлер за "КОЛЕЛА", дадено на автосалона във Франкфурт през 2015:
 

Тагове: audi bmw sauber
0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ще го учат на морафети.И ще му покажат силата на тди мотора
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    наистина никой ( преди 5 години )
    Ако беше читател, а не писател, щеше да знаеш от статията, че първо е бил шеф на Ф1 програмата на Mercedes и после - на BMW Sauber. И точно на Ауди си става шеф. Което автоматично носи и място в борда на VW
  • #1
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Никой ( преди 5 години )
    Абсолютно грешна статия!VW концернът потвърждава, че бившият БМВ шеф влиза в Борда на директорите на целия VW концерн, а не че става шеф на Ауди.За шеф на Ауди не става изобщо и дума.Освен това е бил шеф не на Формула 1 Мерцедес, а на Формула 1 БМВ. Снимката в статията очевадно го показва.Стига сте си измисляли статии или сте превеждали нечии преразкази.