IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България е на предпоследно място в Европа по достъпен бензин

Само в Украйна жителите могат да си купят по-малко гориво с доходите си

България е на предпоследно място в Европа по достъпен бензин

България е на предпоследно място в Европа до цена на бензина, сочи изследване, проведено от агенция „РИА Рейтинг”. В него се включва не само цената на горивото, но и размерът на средната работна заплата в съответната държава.

България е на предпоследно място в Европа по достъпен бензин

От общо 33 изследвани страни на Стария континент, България заема 32-ра позиция. При цена от около 2,20 за литър гориво, българинът може да си купи 430 литра бензин А95 месечно. По-зле от нас е само Украйна, където доходите на жителите стигат за 243,8 литра гориво. Непосредствено преди България е Румъния с 433,6 литра.

Средната стойност за Европа в проведеното изследване е 1126 литра. Съответно най-високи доходи, съпоставими с цената на бензина, имат в Люксембург – 2754 литра. Второто място е за Норвегия с 2184 литра, а на трето – Австрия с 2010 литра. В първата петица попадат още Великобритания – 1984 литра и Швеция – 1854 литра.

Като цена най-скъпият бензин на континента се предлага в Норвегия, Холандия, Дания, Гърция и Италия. Същата е ситуацията и с дизеловото гориво.

Въпреки, че цената на литър бензин в Русия е една от най-ниските – 45 рубли (1,19 лева), страната заема едва 16-о място в тази класация, като жителите могат да си купят 853,3 литра месечно. По-евтино гориво от включените в списъка държави се предлага само в Казахстан – 0,85 лв. (18-място според доходите) и Беларус – 1,18 лв. (25-о място).

За изследването си агенцията е използвана данни от Европейската комисия, от съответните агенции, регулиращи цената на гориво в съответните държави, както и от различни организация и от Централната банка на Русия.

0 от 500
  • #20
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Те защото големите европеиски компаний плащат реални данаци ли .. Не ! Или пък американските тецове не ни продават най-скъпия ток.., или пък канадски и американски не изнасят прродните ни изкопаеми за жълти стотинки .. Така че най- вече Ние сме си виновни и престъпниците във власта ни., но пък нали Ние си ги избираме , уж ?!
  • #19
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ми много ясно, че скапаната ти Русия е виновна.Лукойл и другите руски фирми защо не плащат данъци?Защо у нас няма програма за соларни панели като в Румъния?Защото най-големия сонственик на ВЕИ у нас са руснаците и ще им падне свръхпечалбата както ако се вдигне акциза.И при положение, че бизнеса се владее от приближени на БСП не знам как мислиш, че Боко е чак толкова напред.Георги Гергов какво каза?Мога да изброявам милионерите в БСП с часове!
  • #18
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да благодарим на ГРОБ, които наистина ни загробиха и са на път да закрият държавата. Но какво ли го интересува мутрата Боко, който купува в Испания на любовницата си имоти за милиони, а на дъщеря си в хАмерика за десетки милиони. Само можем да гадаем колко милиарда е скътал в офшорки. Освен това половината държава е негова чрез поставени лица, а другата половина е на неговите ортаци, като Пеевкси, Доган и сие.Иначе за дребните мишоци джендърчета Русия пак им е виновна.
  • #17
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Доц. д-р Чоко Боков ( преди 5 години )
    не е вярно. боко сингъл бук суджук джендъров вече няколко пъти обясни колко милиарда се кътат в населението, какъв е небивалият растеж, колко са евтини горивата и как всичко в обратна посока му клати стабиУността.
  • #16
    2 rate up comment 2 rate down comment
    1234 ( преди 5 години )
    От Украйна ,която е във война! Това на са управляващи ,това са ликвидатори!
  • #15
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    На бойко г*лизците веднага скочиха да го защитават. Бойко вдига акциза минималното, което мъ дават от ес. Прочети преди да пишеш глупости. Акцизите трябва да се изравнят плавно с тези в европа, а той упорито се движи на минималните граници.Извади ддсто и акциза от горивата в бг, направи го за германия и англия например и ще видиш, че цената в бг е по-висока, а разликата е заради акциза, а не щото бате ти бойко е мн. Добър. А газта защо ни е по-скъпа от на германците???
  • #14
    2 rate up comment 4 rate down comment
    На крив Ганьо Тиквов ( преди 5 години )
    рашките му виновни!
  • #13
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Само дето там за разлика от тук здравната ти осигуровка ти осигурява качествена медицинска помощ и спокойствие. А тук нито пенцията ти е пенсия, нито здравеопазването става за нещо. А за горивата, вече беше казано надолу. Цените почти едни и същи при много по-нисък акциз при нас, което означава много по-голяма печалба за доставчика на горива.
  • #12
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Важното е, че рашките ни продават най-скупите горива и са абсолютен монополист на пазара.
  • #11
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Колеги икономисти, я кажете дали е така:Германският външен дълг e около 10 трилиона лева. Отделно на това е винаги скритата лимонка за всяка икономика, неявната задлъжнялост на частния сектор. Ако им пропаднат подсигурените пазари и монополната търговия като тази при нас, ще го докарат до военно положение. И не са само те така.