IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Маркионе напусна FCA и Ferrari

Вече са ясни и наследниците на големия шеф на FIAT Chrysler

Маркионе напусна FCA и Ferrari

След 14 години начело на FIAT Chrysler (FCA) и Ferrari от вчера Серджо Маркионе не е начело на един от най-големите автомобилни производители в света. Маркионе напусна заради усложнения след операция на рамото, а от компанията официално потвърдиха, че влошеното му здраве „няма да му позволи да работи”.

Маркионе напусна FCA и Ferrari

Вчера бордът на директорите на FCA избра досегашния шеф на Jeep Майк Манли за главен изпълнителен директор на FIAT Chrysler, като назначението му влезе в сила веднага.

Маркионе напусна FCA и Ferrari

54-годишният англичанин Манли е човекът зад успехите на Jeep в последните години, като марката успя да се наложи в световен мащаб като един от най-популярните производители на SUV модели и всъдеходи. Манли започва работа в Chrysler Великобритания през 2000 година, а през 2009 година, когато FIAT купи компанията беше назначен за шеф на Jeep. Последва любимото на Маркионе превръщане на Jeep в „машина за пари”.

Според различни пазарни анализатори успехът на Jeep е толкова сериозен, че пазарната оценка на марка от 30 милиарда долара се равнява на тази на цялата компания FCA. Което не говори добре за другите марки под шапката на FCA.

Операцията на дясното рамо на Маркионе беше потвърдена за първи път от компанията на 5 юли, като това стана пред сайта Lettera 43. А Маркионе не се беше показвал пред публика от 26 юни, когато предаде един Jeep Wrangler на полицията в Рим.

Маркионе напусна FCA и Ferrari

Наследникът на фамилията Аниели Джон Елкан пък беше избран за шеф на Ferrari, като досега той заемаше поста президент на FCA.

„В хода на тази седмица се появиха неочаквани усложнения при възстановяването на господин Маркионе от операция, като тези усложнения сериозно се влошиха в рамките на последните няколко часа. В следствие на това, господин Маркионе няма да може да се върне на работа”, се казва в официалното изявление на FCA от вчера.

„Изключително съм натъжен от промяната в здравословното състояние на Серджо – заяви Елкан. – Тази ситуация беше немислима допреди няколко часа. Мислите ми, както и тези на колегите ни сега са със Серджо и семейството му.”

Тагове: fiat chrysler ferrari fca
0 от 500
  • #3
    18 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Маркионе спаси Фиат от фалит. Купи обявилия банкрут Крайслер и ги направи печеливши за по малко от 10 години, и почти изплати дълговете на Фиат. До края на 2019 няма да имат дългове и ще работят на печалба
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    за каквото са го наели това е свършил
  • #1
    7 rate up comment 11 rate down comment
    Прекалено късно! ( преди 5 години )
    Този гнусен червей унищожи всичко,което можеше! Реално ФСА са фалирала компания,която ще бъде изкупена от Хюндай/Киа.