IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW Golf GTI отива в историята

Сегашното поколение на хот-хеча няма да се произвежда повече

VW Golf GTI отива в историята

Един от най-знаменитите хот-хечове на нашето време отива в историята, след като Volkswagen взе решение да прекрати производството на Golf GTI заради влизането в сила на новия стандарт за тестове на автомобилите WLTP.

VW Golf GTI отива в историята

Информацията за модела вече е премахната от официалния сайт на производителя в Германия. На него семейството GTI е представено само от по-скъпата и по-мощна модификация GTI Performance, която е оборудвана с двигател с мощност 245 к.с. (с 15 к.с. повече от стандартния Golf GTI).

Според британското издание, сегашното поколение VW Golf GTI няма да се върне в гамата на модела, тъй като за 2019 г. е предвидена премиерата на следващата генерация на модела. Затова и прозиводителят ще хвърли сили за направата на нов хот-хеч, вместо да хаби ресурси за промени по сегашния GTI.

Същото ще се случи и в компанията Skoda, която предлага техническия „близнак” на Golf GTI – модела Octavia RS. Той също ще стане „жертва” на новия стандарт за измерване на количеството вредни емисии WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure), който става задължителен за всички нови автомобили от 1 септември.

Заради новите изисквания Volkswagen намали с 10 к.с. мощността на още един от хот-хечоветте си - Golf R. По същия начин Seat постъпи с мотора на Leon Cupra. На свой ред BMW прекрати производството на M3, а Peugeot временно спря производството на 308 GTi. Компания Porsche пък прекрати приема на поръчки за всички свои модели.

Снимка: Volkswagen

 

 

Тагове: vw golf gti wltp
0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    проф. Ан ( преди 5 години )
    Ем да им сложат по един воден филтър на ауспухо!
  • #6
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Швабите видяха, че не могат да лъжат повече заблудените си клиенти за емисиите, а и като цяло за трошката 'голфруца' и сега ще спрат да я правят. Браво един път да вземат правилно решение!
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ако изброените хечове в статията не покрват новите еко норми, как тогава коли като ферари и тем подобни го правят?
  • #4
    20 rate up comment 2 rate down comment
    Man ( преди 5 години )
    Редактореееее, хората си кликат по новините и без да ги ЛЪЖЕШ с кликбайт заглавия. Вместо да напише, че голф 7 ГТИ го спират от производство, директно ГТИ отивал в историята... тъпо е да си обиждаш аудиторията!
  • #3
    3 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Какво ме интересува , щом TDI остава другото не е важно.
  • #2
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Порше нямат двигатели, покриващи изискванията по новия тест? Е тва вече е ШОК! Или тепърва ще адаптират сегашните с нови катализатори зад гърнетата или софтуерно, кой знае.
  • #1
    7 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Renault Megane RS Trophy 296, другото и без това не става.