IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Необикновената история на Rolls-Royce

През 1904 година две пълни противоположности създадоха най-забележителната автомобилна компания

През май 1904 година, над един зле приготвен обяд в манчестърския хотел Мидланд, се ражда най-забележителното партньорство в историята на автомобила.


Необикновената история на Rolls-Royce (ВИДЕО)
Хотел "Мидланд", където започва всичко, съществува и до днес. Снимки RRMC, архив


На масата седят две пълни противоположности. Единият е богат аристократ, плейбой, със слабост към високите скорости. Другият – самоук инженер от бедно семейство, напуснал училище на девет и създал своя собствена електро работилница.

ОТ РЪКОСТИСКАНЕТО ИМ СЛЕД ДЕСЕРТА се ражда компания, която за 114-те години оттогава е произвела по-малко автомобили, отколкото заводът на Hyundai в Улсан прави за три седмици.
Но въпреки това името й е един от най-познатите брандове в света. То е съставено от фамилиите на двамата джентълмени – Чарлз Ролс и Хенри Ройс.


Необикновената история на Rolls-Royce (ВИДЕО)
Хенри Ройс, инженерният гений зад марката Rolls-Royce


Партньорството между двамата продължава кратко – през 1910 година Ролс, който е и самолетен пилот, загива при катастрофа по време на едно авиошоу в Борнмут.
Но междувременно този рядък съюз между аристократичността и пролетарския гений успява да роди най-добрия автомобил в света.


Необикновената история на Rolls-Royce (ВИДЕО)
Чарлс Ролс загива трагично, едва навършил 32 години, когато опашката на неговия Wright Flyer се пречупва по време на авиошоу в Борнмут. Той е първият британец, загинал в самолетна катастрофа


ПЪРВАТА КОЛА НА ROLLS-ROYCE звучи комично от днешна гледна точка: с двуцилиндров мотор с работен обем 2 литра и мощност от... 10 конски сили. Но в онази епоха на почти ежедневни повреди машината на Хенри Ройс е удивително надеждна.
Две години след нея се появява и моделът 40-50, вече със седемлитров мотор и с 40 или 50 коня. Една от първите бройки, боядисана в сребристо, е подложена на тест за издръжливост и изминава 23 100 километра без нито една повреда. Дори и в днешния свят на развити и утвърдени автомобилни технологии това е добро постижение. А за онова време е истинска сензация.


Необикновената история на Rolls-Royce (ВИДЕО)
Първият "сребърен призрак", управляван от тест пилота на компанията Ърнест Хайвс. През 1903 Хайвс е автомеханик в гараж, в който Чарлз Ролс откарва повредения си автомобил. По-късно Хайвс ще стане основоположник на поделението за самолетни двигатели на компанията, неин президент и носител на Ордена на британската империя за приноса си през двете световни войни


Пресата кръщава колата Silver Ghost – сребърния призрак, и полага началото на свръхестествените имена в гамата на Rolls-Royce (после идват Phantom - фантом, Wraith - дух, Silver Shadow - сребърната сянка, Silver Seraph - сребърния серафим).
През 1911 се появява и последната част на легендата: по поръчка на компанията скулпторът Чарлс Сайкс създава прословутата фигурка за предния капак, наречена Spirit of Ecstasy - Духът на екстаза.

 

Необикновената история на Rolls-Royce (ВИДЕО)
Историята на знаменития "Дух на екстаза" е белязана от пикантни клюки и лична трагедия. Можете да я прочетете тук


ЗА СЛЕДВАЩИЯ ВЕК Rolls-Royce минава през много изпитания – две световни войни, банкрут през 70-те заради разработването на баснословно скъп самолетен двигател, принудителна национализация, после повторна приватизация. От края на 90-те старият завод в Крю и марката Bentley са в ръцете на Volkswagen, а автомобилите с марката Rolls-Royce са под контрола на BMW.


Необикновената история на Rolls-Royce (ВИДЕО)
По време на снимките на "Жълтият Ролс-Ройс" - нашумяла навремето драма с участието на Омар Шариф, Ингрид Бергман, Шърли Маклейн и Ален Делон. Шариф е сред най-големите почитатели на марката в истинския живот


Но нито едно от тези изпитания не успя да разклати репутацията на тези автомобили като най-добрите в света. Какво е нещото, което толкова рязко отличава Ролс Ройс от всички останали производители в луксозния сегмент?


Необикновената история на Rolls-Royce (ВИДЕО)


"Трябва да попитате нашите клиенти - отвръща Франк Тийман, мениджър корпоративни комуникации на Rolls-Royce за Европа. - И вероятно ще получите толкова различни отговори, колкото са 44-те хиляди разцветки, които предлагаме за нашите автомобили. Но ако все пак трябва да потърсим някакво обобщение, то е, че хората гледат на Rolls-Royce като на най-доброто. Не само в автомобилния смисъл, но и изобщо от гледна точка на лукса. Нашите клиенти оценяват най-доброто и приемат само него. Това е обобщението за последните 114 години. И добър израз на философията на сър Хенри Ройс и Чарлз Ройс".

 

 

Тагове: rolls-royce history
0 от 500
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да не забравяме, че правят и самолетни двигатели!! Колко други го могат. Ламарина а дизел правят всички, иначе :)
  • #5
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Илиев555 ( преди 5 години )
    Все пак ролс се разглежда не само като като автомобил а и като имиджов луксозен продукт предназначен най вече за хора с определен социален статус. И това е посочено в текста, и да мерцедес се опита да оспори това но всички видяхме какво стана с майбах , сега просто е версия на ес клас много луксозна и скъпа но все пак ес клас.
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    А.В.Торът ( преди 5 години )
    Изумителни коли. Уж разправят, че имало два вида автомобили - Мерцедес и всички останали, но де факто фразата важи за Ролс-Ройс.
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    ЕнжЕнер ( преди 5 години )
    Гроздето е кисело за някои хора...
  • #2
    16 rate up comment 0 rate down comment
    363 ( преди 5 години )
    До тоя дето твърди, че BMW са съсипали RR - Пич, днес нямаше да има RR, ако не бяха BMW.
  • #1
    1 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Много са грозни тия коли.Изобщо не знам какво им харесват.