IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В САЩ тестват виртуални светофари

Целта е да се намали чакането по кръстовищата

В САЩ тестват виртуални светофари

Повечето кръстовища, особено в градовете, са оборудвани със светофари, които трябва да регулират движението и да предотвратяват инциденти и задръствания. Често обаче се случва от едната страна да няма автомобили, а от другата шофьорите нервно да чакат кога светофарът ще светне зелено.

Учени тестват виртуални светофари

Американски учени тестваха движение без светофари с помощта на автоматична обвяна на сигнали между автомобили. Изпитанието, което бе проведено в американския град Питсбърг, щата Пенсилвания, бе под ръководството на сътрудници от Университета "Карнеги Мелън".

Автомобилите обменят информация като GPS координати, скорост и посока на движение. След това бордовият компютър на всяко превозно средство анализира получената информация и водачът получава показанията на персоналния витруален светофар.

След тестовете с нова система по стандартните правила за такива кръстовища в САЩ, според които всеки автомобил, независимо от посоката на пътуване, трябва да спре преди кръстовище, авторите на системата стигат до извода за предимствата на разработката си. Според тях на такива кръстовища може да се спести над 20% от чакането, а при по-нататъшни подобрения на системата - и до 30%.

Един от най-големите недостатъци на разработката, която е в начален етап, е че игнорира пешеходците. Учените предлагат пешеходците да бъдат включени в системата чрез приложението за смартфон. Това решение обаче не е идеално, тъй като много хора, например деца, възрастни или хора с увреждания, може да нямат такива устройства. Освен това системата все още работи добре само на тези кръстовища, където пътищата се пресичат под прав ъгъл.

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    ... ( преди 5 години )
    За съжаление последният пост е най-добрият до момента от коментарите за 2018!Жалко, но факт!
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до ... ( преди 5 години )
    Малеее, човече ти виждал ли си кръгово в България, на което да не стават по 2-3 катастрофи на ден. Остай тая работа, ние на право не можем да караме, камоли в кръгово.
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    до долния ( преди 5 години )
    Това го има в европа от 50 години, ама явно от люлин по-далече не си ходил.
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Столична ГОЛЯМА община въведе отдавна страшната иновация пешеходците да цъкат бутон, с който ще може спокойно да изчакат като мисирки цялото завъртане на всички фази на светофара, да се надишат хубаво с азотни окиси от Соц вагени с провинциални регистрации, а колите да не чакат пречкащите им се хора и да преминават директно.
  • #2
    13 rate up comment 0 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    "Един от най-големите недостатъци на разработката, която е в начален етап, е че игнорира пешеходците."Ние такава дето ингнорира пешеходците отдавна имаме и то успешно въведена. Я вижте - колите по тротоара а пешеходците на прибежки и припълзявания по платното.
  • #1
    12 rate up comment 2 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    А защо просто не сложат кръгово? Няма светофар, няма ток, няма нищо.90% от кръстошищата могат да бъдат преработени в кръгови.