Вход   Регистрация

В САЩ тестват виртуални светофари

В САЩ тестват виртуални светофари
 

Целта е да се намали чакането по кръстовищата

Повечето кръстовища, особено в градовете, са оборудвани със светофари, които трябва да регулират движението и да предотвратяват инциденти и задръствания. Често обаче се случва от едната страна да няма автомобили, а от другата шофьорите нервно да чакат кога светофарът ще светне зелено.

Учени тестват виртуални светофари

Американски учени тестваха движение без светофари с помощта на автоматична обвяна на сигнали между автомобили. Изпитанието, което бе проведено в американския град Питсбърг, щата Пенсилвания, бе под ръководството на сътрудници от Университета "Карнеги Мелън".

Автомобилите обменят информация като GPS координати, скорост и посока на движение. След това бордовият компютър на всяко превозно средство анализира получената информация и водачът получава показанията на персоналния витруален светофар.

След тестовете с нова система по стандартните правила за такива кръстовища в САЩ, според които всеки автомобил, независимо от посоката на пътуване, трябва да спре преди кръстовище, авторите на системата стигат до извода за предимствата на разработката си. Според тях на такива кръстовища може да се спести над 20% от чакането, а при по-нататъшни подобрения на системата - и до 30%.

Един от най-големите недостатъци на разработката, която е в начален етап, е че игнорира пешеходците. Учените предлагат пешеходците да бъдат включени в системата чрез приложението за смартфон. Това решение обаче не е идеално, тъй като много хора, например деца, възрастни или хора с увреждания, може да нямат такива устройства. Освен това системата все още работи добре само на тези кръстовища, където пътищата се пресичат под прав ъгъл.

Реклама  


Купи кола

Виж всички обяви

Коментари ( 6 )

Напиши коментар Влез

от: ... ( преди 1 месец )

За съжаление последният пост е най-добрият до момента от коментарите за 2018!
Жалко, но факт!
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: до ... ( преди 1 месец )

Малеее, човече ти виждал ли си кръгово в България, на което да не стават по 2-3 катастрофи на ден.
Остай тая работа, ние на право не можем да караме, камоли в кръгово.
Отговори
 
+1
 

Положителни: 1  Отрицателни: 0

от: до долния ( преди 1 месец )

Това го има в европа от 50 години, ама явно от люлин по-далече не си ходил.
Отговори
 
  0
 

Положителни: 1  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 1 месец )

Столична ГОЛЯМА община въведе отдавна страшната иновация пешеходците да цъкат бутон, с който ще може спокойно да изчакат като мисирки цялото завъртане на всички фази на светофара, да се надишат хубаво с азотни окиси от Соц вагени с провинциални регистрации, а колите да не чакат пречкащите им се хора и да преминават директно.
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: младен ( преди 1 месец )

"Един от най-големите недостатъци на разработката, която е в начален етап, е че игнорира пешеходците."

Ние такава дето ингнорира пешеходците отдавна имаме и то успешно въведена. Я вижте - колите по тротоара а пешеходците на прибежки и припълзявания по платното.
Отговори
 
+12
 

Положителни: 12  Отрицателни: 0

от: .. ( преди 1 месец )

А защо просто не сложат кръгово? Няма светофар, няма ток, няма нищо.
90% от кръстошищата могат да бъдат преработени в кръгови.
Отговори
 
+11
 

Положителни: 12  Отрицателни: 1


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising