IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как петролните гиганти се готвят за електромобилите

Някои от тях инвестират сериозно в зарядни станции

Как петролните гиганти се готвят за електромобилите

Все повече анализатори на световния енергиен пазар обръщат внимание на факта, че петролните гиганти полагат сериозни усилия, за да се включат на скорост в бизнеса с електромобили, тъй като настъплението им вече изглежда необратимо. Вече всички големи автомобилни компании разработват електрически и електрифицирани модели, а търсенето на екологичните автомобили продължава да расте, като тук не става въпрос за пазари като Норвегия или Израел.

Как петролните гиганти се готвят за електромобилите

Китай е най-големият пазар за електромобили в световен мащаб, а ръстът на продажбите им в Северна Америка е вече устойчив. Какво могат да направят петролните гиганти, че да има бизнес и за тях при навлизането на електромобилите?

Според изданието Energy Voice, петролните компании са най-активни в инвестирането в мрежи от зарядни станции, така те отново ще могат да продават „гориво” на шофьорите, макар и под формата на електрическа енергия.

Френският Total вече придоби една такава компания . Direct Energie, а най-напред реагираха в Shell, тъй като първата такава сделка беше за тях – купуването на британската верига зарядни станции First Utility.

Интересното е, че Shell реализира едновременно две стратегии за по-бързо навлизане на пазара на зарядните станции. Първата е свързана с покупката на оператора на зарядни станции NewMotion, който управлява 30 000 зарядни точки в 25 европейски държави. Освен това, Shell вече инсталира и собствени станции за бързо зареждане, които се развиват под марка на гиганта – Shell Recharge, като експанзията тръгна от Лондон.

Друг гигант – BP, също инвестира в зарядни станции. Компанията наскоро обяви покупката на Chargemaster – фирмата, която претендира да е най-голямата в този бранш във Великобритания. Chargemaster контролира 6500 обществени точки за зареждане и още 30 000, които са в частни сгради и домове.

BP Chargemaster планира инсталирането на ултра бързи зарядни станции, които ще позволяват зареждане на електромобили в рамките на 10 минути. Това се смята, че ще е най-успешното бизнес решение на BP в близко бъдеще, тъй като много от собствениците на електромобили във Великобритания и Европа нямат възможност да ги зареждат у дома, а с такива зарядни станции това изискване ще отпадне и компанията ще може да конкурира времето за зареждане на конвенционален автомобил на бензиностанция.

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    112 ( преди 5 години )
    Що приказки изприказваха ама клекнаха накрая.
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Мдааа ( преди 5 години )
    Сети се Мара отде духа и че настало е време да сменя кожуха...
  • #1
    13 rate up comment 0 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    Тоя производител пуснал ел. коли, оня пуснал ел. коли. Тоя гигант купил или направил няколко десетки хиляди зарядни станции, оня гигант същото, само тинтири-минтири обеснява че ел. задвижването е зле, безпереспективно, не ефективно и не екологично, абе с две думи няма да го бъде. Тинтири, те тия корпорации ще вземе да почнат да се избиват да те наемат на работа да им обясниш как, къде и какво грешат и че ще фалират така!!!