IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пътен знак следи шофьорите

Предупреждава ги, когато говорят по мобилния телефон

Пътен знак следи шофьорите

Интересен и доста странен експеримент стартира във Великобритания. Там бе поставен първият пътен знак, който следи шофьорите и ги предупреждава, ако използват мобилен телефон, съобщи в. "Дейли Телеграф".

Пътен знак следи шофьорите

Знакът представлява електронен дисплей, на който е изобразен мобилен телефон, зачеркнат с червена линия. С помощта на специален скенер знакът засича радиосигнала от автомобилите, който той излъчва в момент на разговор. След като получи тази информация, изображението върху знака започва да мига, като по този начин предупреждава водача, че нарушава правилата.

Разбира се, трябва да се отбележи, че системата има един доста съществен недостатък. Знакът започва да мига независимо дали по мобилния телефон в автомобила говори водачът или някой от пътниците. Освен това системата не реагира на Bluetooth връзката, която се използва в режим на свободни ръце.

На първо място, пътните знаци ще работят в тестов режим и само ще предупреждават шофьорите. В бъдеще обаче системата ще бъде модифицирана, което ще позволи автоматично записване на нарушители и изпращане на глоби, посочва вестникът.

Снимка: в. "Дейли Телеграф"

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Пичове ето това е Демокрацията за която всички ни говорят 30 години вече!Пари,глоби,пари,глоби и т.н
  • #2
    4 rate up comment 2 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    глупости! - и като минават 3 коли и само от едната говори пътника на задната седалка, понеже сигнала се приема от знака - глоба и за трите водача! Наистина едни пари усвоени..
  • #1
    7 rate up comment 2 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Голяма глупост. Тези само са "усвоили" едни пари :)Независимо кой говори по телефона в колата - виновен си :)Ободряващо.. не сме само ние в БГ дето "успояваме" едни пари.