IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW дава 4 млрд. евро за китайски батерии

Доставчикът CATL обаче се ангажира да построи завод на германска земя

BMW дава 4 млрд. евро за китайски батерии

BMW ще закупи батерии от китайската Contemporary Amperex Technology (CATL) на стойност 4 милиарда евро, потвърди шефът на германския гигант по снабдяването Маркус Дюсман.

BMW дава 4 млрд. евро за китайски батерии
До момента BMW ползваше за електрическите си модели батерии на корейската Samsung SDI. Занапред ще поделя поръчките между двама доставчици

Част от това количество ще бъде произведено от китайците в бъдещата им фабрика на германска земя край Ерфурт. В понеделник договорът за построяването й бе подписан от китайския премиер Ли Къцян при визитата му в Берлин.

Експертите отдавна предупреждават, че при очаквания бум на електромобили в Европа тукашните автомобилни производители просто не могат да се справят с осигуряването на батериите. От BMW са субсидирали построяването на фабриката на CATL в Ерфурт, но Дюсман не разкри с какъв дял.

Баварците инвестираха няколкостотин милиона в създаването на свой собствен център за разработване на клетки за батерии. За момента обаче компанията не е решила да започне сама да си произвежда батериите. До момента техен снабдител бе корейската Samsung.





 

Тагове: bmw samsung bmw i3 catl
0 от 500
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    ФАКТ!!!!! ( преди 5 години )
    Бита карта са там лидерите са други вече!
  • #5
    9 rate up comment 0 rate down comment
    shvaben ( преди 5 години )
    Да, за съжаление швабите се ослушваха до последно и се надяваха, че няма да се налага да влагат пари за развитие на ел. автомобилите и още дълги години ще си произвеждат конвенционални ДВГ, вкл. канцерогенни дизели.
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ми те и премиум Айфончетата се правят в Китай не в САЩ
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    iliev555 ( преди 5 години )
    Технологиите за подобен вид производство ще бъдат концентрирани в Китай така че, е напълно нормално баварците да се ориентират към тази фирма.За в бъдеще повечето автомобилни производители ще се насочат към китайски фирми това е сигурно.
  • #2
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 5 години )
    Така че бъде вече с немските 'премиуми' - ще купуват и предлагат на клиентите си още по-премиум китайски технологии.
  • #1
    10 rate up comment 2 rate down comment
    И какво стана!? ( преди 5 години )
    Баце се целуваше с китаеца, но договор подписаха германците!