IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-умната кола в света? Тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)

В България обаче IQ-то на тази лимузина е малко по-ниско, отколкото в Германия

Още откакто Audi показа за пръв път новото А8 в Барселона миналия юли, нямаме търпение да седнем зад волана на тази кола. Просто защото тя е първата, в която не се налага да го държим.

  

  
  
ГEРМАНЦИТЕ НАСТОЯВАТ, че това е единственият автомобил на пазара с трето ниво на автономност. Ако се озовете в задръстване на магистралата, трябва само да натиснете един бутон и да си извадите книжка за четене. Компютърът сам спира и потегля, спестявайки ви най-досадната част от шофирането.
Защо ви показваме това с тази скучна анимация на Audi ли? Защото за съжаление тази система все още не е достъпна в България. И вместо да е най-умният автомобил на пътя, нашата тестова кола упорито настоява ние да я караме. Което всъщност не е чак толкова лошо.
  
  
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)
  
  
ЛУКСОЗНИТЕ ЛИМУЗИНИ СА сегментът, в който до момента Audi най-осезаемо отстъпваше. През миналата година в Европа Mercedes продаде почти 15 000 S-класи, BMW пласира 11 500 "седмици", а А8 не успя да намери и 6 000 клиенти.
Новото, четвърто поколение иска да промени това. И за целта е готово на крайности.
  
  
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)
  
  
AUDI НАРИЧА ТОЗИ автомобил "изцяло нов дизайнерски език". На нас ни изглежда като всяко друго Audi - макар и с уголемена до безсрамност предна решетка и  с една нова хромирана лайсна отзад. Не бихме го нарекли особено красиво: очертанията, които в по-компактните Audi-та са елегантни, тук изглеждат някак мъчително разтеглени.
  
   
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)
  
  
НО ИСТИНСКАТА КРАСОТА, както твърди народната мъдрост, се крие отвътре. А8 е най-добрата илюстрация. Това е едновременно свръхмодерен и много елегантен интериор. Качеството на материалите - от кожата и дървото до полирания алуминий - е просто безукорно.
Германците са се отказали от прибиращия се в таблото екран. Вместо това са вградили цели два тъчскрийна в централната конзола. Но ако си падате по движещи се части, не страдайте. За компенсация тук получавате подвижни капаци на отворите на климатика - ефектни, макар и не кой знае колко смислени.
  
   
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)
  
  
Иначе двата екрана са бързи, с чудесна графика и при докосване издават характерно щракване, сякаш сте натиснали истински физически бутон. Можете да изписвате с пръст адреса за навигацията. Можете дори да гледате телевизия, макар и не в движение.

ЕДИНСТВЕНИЯТ МИНУС Е, че тази комбинация от черен лак и стъкло е мечтата на криминалния инспектор. Ако си вземете подобно А8, половината ви живот ще мине в бърсане на пръстови отпечатъци.
Почти всички функции могат да се управляват и отзад със специален таблет - доста по-малък, и съответно по-удобен, от аналога си в Седма серия.
   
    
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)
  
  
Новото А8 е мъничко по-дълго, което дава повече място на задната седалка. 505-те литра на багажника отстъпват малко на конкурентите. Но като качество на возенето това Audi ги превъзхожда - и то с много.

АДАПТИВНОТО ВЪЗДУШНО ОКАЧВАНЕ върви в пакет с четири електромотора, по един на всяко колело. За хилядни от секундата те могат да повдигнат или смъкнат окачването, когато наближава неравност. Резултатът е смайващ: можете да прехвърчите над легнал полицай с 80 километра в час. Ще го почувствате, сякаш сте минали върху тънък кабел. Дори и прословутото "вълшебно килимче" на S-класата не може да се мери с това.
  
  
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)
  
  
Впрочем тази система се задейства и при опасност от страничен удар, като повдига настрани автомобила с цели 8 сантиметра. Така онзи, който се е засилил към вас, ще удари не вратата, а много здравия праг на колата. Все пак решихме да не тестваме точно тази система.

ДРУГАТА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА НОВОСТ е системата за активно управление, която завърта леко и задните колела. Радиусът на завой е под 11 метра и половина - колкото на по-късия с цял метър Volkswagen Golf. Всички А8 серийно се предлагат с quattro система за задвижване на четирите колела.

    
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)

   
НА ПЪТЯ А8 СЕ УСЕЩА стабилно, но тежичко - и неслучайно, защото на кантара уверено надхвърля двата тона. В комфортен режим на окачването завоите го разклащат като водно колело. Но в динамичен режим колата се преобразява напълно. Воланът е директен, макар и без много обратна връзка. 8-степенният автоматик сменя почти неусетно. Дизеловият V6 дава 286 коня, които ни се сториха съвсем достатъчни. Ако за вас не са, почакайте за S8 с неговия бензинов V-осмак и 600 конски сили.

   
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)

    
И МЕЖДУВРЕМЕННО ПЕСТЕТЕ ЗДРАВАТА от закуски. Базовата дизелова версия тръгва от 180 хиляди лева, което е приемливо за класа. Но списъкът с допълнителни екстри е безкраен, а числата са плашещи.
Две хиляди и петстотин лева за цвят металик. Седем хиляди за индивидуален цвят по избор. Три хиляди за електрически теглич. Седем хиляди за седалки с прооветряване и масаж. Тринайсет и петстотин за аудиосистемата на Bang & Olufsen с почти 2000 вата мощност. 11 хиляди за лазерни светлини. 5 хиляди за падаща масичка за задната седалка. Дори само пълният кожен пакет струва 27 хиляди лева - колкото добре оборудван VW Polo.

   
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)
 
  
Изобщо най-технологичната кола на пазара съвсем спокойно може да ви глътне над четвърт милион. Още едно доказателство, че интелектът в наши дни струва все по-скъпо.

  
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)


Audi A8 50 TDI quattro
2967 куб. см работен обем (дизел)
286 к. с. максимална мощност
600 Нм макс. въртящ момент
5.9 секунди 0-100 км/ч


0 от 500
  • #38
    9 rate up comment 14 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Тия още ли цапат въздуха?!ТДИ гледам не са минали на нещо повече от парната машина на Джеймс Уат.Технологично колкото парен локомотив с плазмен талавизор вътре.Немци кво да ги прайш...
  • #37
    11 rate up comment 15 rate down comment
    жик-так ( преди 5 години )
    Lexus - стил, качество и престиж!
  • #36
    15 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Всички ходещи по тия събори са селяци независимо от марката. Кара някаква дърта, очукана и масова кола и си мисли че едва ли не е класика.
  • #35
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Братле, ти се шегуваш с жълтурите, ама тука гледам Хонда събор 2018, единия ремонт на скоростна кутия другия на полуоска, а тръгнали за качество и надеждност да ми говорят.
  • #34
    6 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Може да е качествен но според мен интериора не е достатъчно добър като подредба в сравнение с другите 2 екрана като тези от Поло и големия е по-малък от предлагания в Голф а интериорите на ФВ Тоуарег и Тесла S изглеждат прекрасно
  • #33
    13 rate up comment 8 rate down comment
    ... ( преди 5 години )
    Аз пък в казармата вземах 20 лева и карах танк!Вие кво ми говорите с 3000 лева и Ауди?Яяяяяя!
  • #32
    9 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Най-умното Ауди е "печка".То докато го вземат и вече няма да може в някой Европейски градове да се влиза с него. Доста иновативно и умно наистина.
  • #31
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Вие карате 1.9ТДИ защото харчи пиет, не питнайси на сто и ядете кИбапчИта от скъпите.
  • #30
    15 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ей колко пъти ти казахме, гледахме събора на Тойота. Хората с костюми се разкарват, с по една дебела книга в ръка, обсъждат суборбитални полети между галактики.Даже мисля, че видях да обядват в ресторант със звезди Мишлен.И бяха само чисти софианци без диалект.Сериозно, не се шегувам.Реално погледнато само такива могат да карат Тойота, ние обикновените хора не можем.
  • #29
    12 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    КОЛА ЗА ЧЕТВЪРТ МИЛИОН НО TDI -УМНО!