IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как Ferrari Dino отпразнува юбилея си

Над 150 екземпляра почетоха 50 години от модела на писта "Фиорано"

Как Ferrari Dino отпразнува юбилея си

Над 150 спортни автомобила Ferrari Dino успяха да се съберат в чест на 50-годишнината на модела. Участниците в празничното събитие, което се проведе на територията на писта "Фиорано", изобразиха цифрата 50 и думите Dino и Anni (години - от италиански език).

Как Ferrari Dino отпразнува юбилея си

Марката Dino е създадена от Ferrari за производството на достъпни и евтини спортни автомобили, които да се конкурират с Porsche 911. Тъй като Enzo Ferrari не иска да слиза в по-ниския пазарен сегмент, в случая е решено компанията да се откаже от употребата на името Ferrari. Автомобилите получават името си в памет на починалия син на Енцо - Алфредо "Дино" Ферари.

Първата пътна версия на Dino, и същевременно и първата направена от Ferrari несъстезателна кола, е Dino 206 GT от 1968 г. Дизайнът на спортния автомобил е разработен от Леонардо Фиораванти, който работи в Pininfarina. Dino 206 GT е оборудван с напречено разположен двулитров V6 двигател с мощност 180 конски сили. Между 1968 и 1969 са произведени 152 такива коли.

Как Ferrari Dino отпразнува юбилея си

През 1969 г. Dino 206 GT е заменен от Dino 246 GT с мощност 195 коня. Той се отличава от предишната версия с удължената си колесна база и каросерия от стомана, вместо от алуминий. Моделът се предлага във версия купе, а след 1971 г. се появява "тарга".

Последният модел, произведен под марката Dino, е четириместното купе Dino 308 GT4. Автомобилът се отличава с ъгловатите си форми (заслуга на дизайнерите от  Bertone), както и с V8 двигателя. 2,9-литровият агрегат с четири карбуратора Weber развива мощност от 255 конски сили. Под марката Dino моделът 308 GT4 се произвежда до 1976 г., след което автомобилът се прави вече като Ferrari.

Снимки: Ferrari

Тагове: ferrari dino