IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо ни се доспива зад волана?

Причината се крие в естествена нискочестотна вибрация, установиха учени

Защо ни се доспива зад волана?

Специалисти от Кралския технологичен университет в Мелбърн, Австралия, смятат, че основната причина да ни се доспива зад волана е естествена нискочестотна вибрация, съобщават местните медии.

Защо ни се доспива зад волана?

Учените провели изследване с участието на 15 доброволци, които трябвало да седят в в специален автомобилен симулатор, който имитира монотонно движение по двулентов път. Някои от тях били подложени на нискочестотни вибрации (4-7 херца), а други - не. По време на тестовете изследователите следили ритъма на сърцето им.

В резултат на проведения експеримент учените установили, че изложените на вибрации започнали да се прозяват вече на 15-ата минута, да проявяват сънливост и загуба на внимание. След 30 минути степента на сънливост и умора била още по-голяма, а след час ритъмът на сърцето показал, че изследваните вече започнали да заспиват.

Учените също така отбелязали, че поради умората, причинена от такива вибрации, на изследваните субекти им било психически и физически по-трудни да изпълняват прости умствени задачи. В същото време вибрациите на други честоти предизвикали противоположен ефект и направили хората по-бодри и весели.

0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Вечния кмет ( преди 5 години )
    Ми то тая вибрация явно я има и кога съм на работа. Че кажем на шефа че она е виновна а не че съм пил до посреднощ.
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Какво и е естественото на вибрацията, не разбрах?Такава вибрация има само при каране на автобмобил - по-изкуствено от това няма на къде!