IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault Zoe минава на нова платформа

Електрическият хечбек ще бъде оборудван с безпилотна система от второ ниво

Renault Zoe минава на нова платформа

През второто тримесечие на 2019 г. започва производството на второто поколение на електрическия автомобил Renault Zoe. Подобно на сегашния хечбек, моделът ще се сглобява във френския град Флин сюр Сен, където се правят също така Renault Clio и Nissan Micra. Премиерата вероятно ще се състои на автомобилното изложение във Франкфурт през есента, а на европейския пазар колата ще се появи към края на следващата година, съобщава L'argus.

Renault Zoe минава на нова платформа

Според сайта, в основата на следващия  Zoe ще легне платформата CMF-EV на алианса Remault-Nissan-Mitsubishi, предназначена специално за електрически автомобили. Настоящият компактен автомобил е построен върху платформата на Renault Clio. Новият Zoe ще получи също така нов електродвигател и батерия, но за тях засега липсват подробности.

Освен това моделът ще бъде оборудван с безпилотна система от второ ниво: електрониката управлява ускорението, спирането и завиването, но водачът ще трябва да реагира, ако системата не може да се справи самостоятелно. Подобна система - ProPilot, е в арсенала на някои модели на Nissan, като актуализирания кросоувър Qashqai, минивана Serena и електрическия хечбек Leaf.

Renault Zoe минава на нова платформа

Първото поколение на петвратката Renault Zoe (на снимките) дебютира през 2012 г. Три години по-късно той изпревари Nissan Leaf като най-популярния електромобил в Европа (18 469 продадени  Zoe срещу 15 303 Leaf). Френската кола остана на върха и в следващите две години. След пускането на пазара на второто поколение на японския модел обаче, Zoe се смъкна на второ място: от януари до май 2018 г. в Европа са продадени около 13 500 бройки от френския автомобил, а от Leaf - над 14 000.

Renault Zoe минава на нова платформа

Хечбекът се предлага във Франция в три версии: R90, R110 и Q90. Първата е оборудвана с електродвигател с мощност 92 к.с. (220 Нм), втората развива 108 к.с. (225 Nm), а третата - 88 к.с. (220 Nm). И в трите литиево-йонната батерия е с капацитет 41 кВтч, а пробегът е 400 км (по NEDC). Цената на Zoe в родината му започва от 23 200 евро (без да се брои екобонусът), а у нас - от 57 990 лв.

Снимки: Renault

Тагове: renault zoe
0 от 500