IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Идва ли краят на големите автосалони?

Изложението в Детройт се мести през лятото, компаниите масово отказват участия в Женева и Париж

Идва ли краят на големите автосалони?

Големите автосалони постепенно отиват в историята, след като все повече производители отказват участие в тях. Компаниите избират други начини за представяне на своите нови модели, като основната цел е намаляване на разходите.

Идва ли краят на големите автосалони?

Голямата немска тройка – BMW, Mercedes и Volkswagen вече обяви, че през 2019 г. няма да участват в най-големия автосалон в Северна Америка – този в Детройт, който се провежда традиционно през януари. Техният пример беше последван от Porsche, Jaguar Land Rover, MINI, Mazda, Mitsubishi и Vovlo, което накара организаторите на събитието да предприемат промени.

Първата от тях е смяна на времето, по което се провежда North American International Auto Show (това е пълно име на салона в Детройт). През януари събитието има сериозен конкурент на лицето на Consumer Electronics Show (изложението за потребителска електроника) в Лас Вегас. Тъй като производителите масово налагат компютърни системи и технологии за автономно шофиране, тази изложба е по-привлекателна за тях.

Самото участие в автосалон от ранга на тези в Детройт и Женева е доста скъпо, а се оказва, че реалните продажби на автомобили на тези събития падат непрекъснато. Повечето посетители гледат, но не купуват. Реалните клиенти получават информация от други места – най-вече от интернет, още повече, че онлайн-магазините стават все по-популярни.

Заради това организаторите на изложението в Детройт вече обявиха, че през 2019 г. то за последен път ще се провежда през януари. От следващата година събитието ще бъде преместено за лятото, като ще промениха и характера си. Вместо стандартните шансове с автомобили в Детройт ще бъде организиран фестивал с програма и различни забавления за публиката под открито небе.

Идва ли краят на големите автосалони?

Сериозен проблем има и автосалонът в Париж през есента. Той се провежда на всеки 2 години, като се редува с този във Франкфурт. До момента 16 автомобилни марки официално обявиха, че няма да изложат коли във френската столица, като последно това направи Ford. От американската компания заявиха, че използат алтернативни начини за представяне на своите модели. По същата причина Ford няма да участва и салона в Женева през пролетта.

Салонът в Париж пропускат още Nissan, Volkswagen (Audi, Porsche, Seat и Skoda все пак ще участват), Volvo, Opel, Mazda, Infiniti, Mitsubishi, Subaru, Ford, DS Automobiles, Rolls-Royce, Aston Martin, Alfa Romeo, Fiat и Jeep.

Засега участие са потвърдили Ferrari, Maserati и Lamborghini. Самото изложение ще се проведе от 2 до 14 октомври.

Снимки: Autonews

0 от 500