IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW може да закрие заводите си в Англия заради Брекзит

Бъдещите митнически проверки ще накарат баварците да предприемат подобен ход

BMW може да закрие заводите си в Англия заради Брекзит

Инвестициите в британската автомобилна индустрия са намалели наполовина заради притесненията, че Брекзит може да засегне производителите и да ги накара да затварят своите заводи, съобщава CNN Money.

BMW може да закрие заводите си в Англия заради Брекзит

Ссдружението на автомобилните производители и търговци съобщи, че инвестициите в нови модели, оборудване и инсталации във Великобритания са достигнали 347 млн. паунда (460 млн. долара) през първото полугодие спрямо 647 млн. паунда (860 млн. долара) в същия период на 2017 г.

Резкият спад е резултат от опасенията, че митническите проверки, които ще последват след напускането на ЕС от Великобритания, могат да забавят доставките на авточасти, а това е заплаха за производството. Един от концерните - BMW, който произвежда моделите на Mini в близо до Оксфорд, предупреди, че забавянето ще доведе до затваряне на заводи.

„Винаги сме казвали, че можем да дадем най-доброто от себе си и да подготвим всичко, но ако в крайна сметка снабдителната верига спре на границата, не можем да произвеждаме продуктите си във Великобритания“, коментира мениджърът на BMW Щефан Фрайсмут пред Financial Times.

Говорител на германската компания подкрепи изказването му, но допълни, че BMW остава ангажирана с производствените си операции във Великобритания, докато обмисля „редица възможни резултати от Brexit и потенциалното му въздействие върху бизнеса ни“.

„Ясно е, че ако авточастите не могат физически да стигнат до завода в очакваното време, този завод няма да работи безпроблемно и надеждно, както желаем“, заяви представител на баварския концерн.

Още подробности – прочетете в Investor.bg

Тагове: bmw
0 от 500