IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

4 правила как да се справим с жегата в автомобила

Климатикът не решава всички проблеми с горещото време

4 правила как да се справим с жегата в автомобила

Лятото настъпи, въпреки че през настоящата седмица времето ще е по-подходящо за други сезони. Горещините обаче ще дойдат, а те оказват сериозно влияние както върху шофьорите, така и върху техните автомобили. Ето 4 основни правила, които трябва да се спазват за справяне с жегите.

4 правила как да се справим с жегата в автомобила

1. Добре проветрете автомобила преди тръгване

В летните горещи температурите в затворен автомобил може да надхвълят 60 градуса по Целзий. Разбира се, можете да включите климатика, но той няма да реши всички проблеми. Помнете, че почти всички материали, от които е направена вътрешността на колата – кожа, пластмаса и др., отделят отровни вещества, които оказват негативно влияние върху човешкия организъм.

Една от алтернативите е да си купите слънцезащитен панел, койго не е никак скъп, помага за спасение от силното нагряване на автомобила. Най-често той се поставя връху предния панел и волана.

2. Задължително пазете чистота в колата

Без значение какъв цвят е вашият автомобил, той трябва да бъде част – както отвън, така и отвътре. Факт е, че черните коли се нагряват повече, но в жегите това няма особено значение. Натрупаната мръсотия нагрява още повече каросерията, докато полираните части отразяват поне част от слънчевите лъчи. Същото важи и за салона, която е добре да бъде изчистен.

3. Не оставяйте бутилки, храна или балони в салона


Забравете за бутилките и храната в салона на автомобила. От горещото време и слънчевите лъчи те могат да нанесат сериозни щети. Храната ще се развали, а бутилката ще се спука. Същото важи и за балона. Известни са случаи, когато стъклено шише действа като лупа и може да предизвика пожар. За деца и животни е ясно – при горещи температури тяхното оставане в затворена кола може да бъде фатално.

4. Пийте вода на всеки 15 минути


При пътуване в горещо време е особено важно за шофьора да приема течности – най-добре вода, при това колкото се може по-често. Специалистите препоръчват веднъг на 15 минути да се поемет някоко грътки, за да се избегне обезводняване на организма.

Снимка: Facebook

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    gabron ( преди 5 години )
    5. преди да излезете от колата сложете на таблото поднос със пандишпан....6. не пръцкайте в купето докато климатика е включен...7. не си показвайте краката през прозорците за задниците... имат по висок топлообмен...
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не знам кое помага и кое не, но това на снимката дето е , или краката на таблото е най-голямата простащина на света!
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    За мръсотията май ше е вярно
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Отворете от едната страна вратите а от другата ги отваряйте и затваряйте нпколко пъти рязко и така ще изкарате горещият въздух от купето моментално. Остават негретите части, които ще се охладят максимално бързо, ако карате няколко минути с отворени прозорци и люк, ако имате такъв. След това затворете всичко и пуснете климатика. Пуснете го да духа на макс и на най-ниска температура за няколко минути докато температурата почне да пада в куопето и тогава си го намалете и си го нагласете на темп.
  • #3
    32 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Качете си краката на таблото. Така, ако гръмне въздушната възглавница имате шанс крайника ви да се озове на задната седалка, докато задните ви части все-още са на предната седалка.... коментара ми няма много смнисъл нали? Също като статията по-горе.
  • #2
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Карайте само нощем :D
  • #1
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    А, няма ли точка номер 5 - просто си пуснете клматика! Или , кУмедията има предвид супер ретро автомобии?!