IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се роди митът Quattro?

Легендарният пилот Хану Микола за първите стъпки на задвижването 4х4 в ралитата

Как се роди митът Quattro?

Едва ли има фен на моторните спортове, който да не е виждал тази снимка, на която е запечатан скокът на финландската звезда на Audi Хану Микола и неговият навигатор Арне Херц.

Началото на мита Quattro

Според част от историците на световния рали шампионат, точно този кадър дава началото на манията Audi Quattro, която в началото на 80-те превзема целия свят и естествено и световния рали шампионат.

Интересното е, че все още има дебат за това къде точно е направена тази снимка. Според Audi, кадърът е от рали „Сан Рено” през 1982 г., докато самият Микола твърди, че е от рали „Финландия” през 1983-а.

„Това е един дълъг скок... лети се дълго, тъй като колата се отделя от земята с 150 км/ч”, убедително разказва Микола.

Факт е, че тази снимка илюстрира превъзходството, което осигурява задвижването 4х4 на компанията, която първа се е осмелила да го използва в спорта.

Системата на Audi за задвижване на четирите колела се появява през 70-те години, когато компанията печели договор с германската армия за производство на автомобил с висока проходимост, подобен на американския Willys и Jeep. Проектът на Audi получава името Volkswagen Iltis и на тестовете побеждава прототипа на Mercedes, който по-късно ще се превърне в G-класата на марката. Малко по-късно инженерите на Audi вече търсят начин да използват задвижването 4х4 и при леките коли.

Развитието на рали автомобила Quattro и серийния модел върви едновременно, като Микола има огромна заслуга и за двете. Шефовете на спортната програма на Audi привличат Микола, тъй като той има години опит зад гърба си, както и много чист стил на пилотиране, което според тях ще е много важно за бъдещия Quattro, който от самото начало се отличава с доста тежка предница.

В началото на съвместната им работа от тимът иска Микола да се състезава с рали версията на модела 200 с предно предаване, а след това да се прехвърли на Quattro. В същото време Хану изобщо не е убеден, че колата ще е готова навреме и затова подписва само да прави тестове през 1980 г., за да се състезава с други тимове и германците го привличат изцяло едва за 1981 г.

Днес звучи абсурдно, но по това време задвижването 4х4 е било недоказана технология. Микола разказва, че колегите му били много скептични.

„Другите пилоти ми казваха, че тъй като бях на 37, съм решил да се пенсионирам при Audi, без значение какво ще стане с проектът им – обяснява Микола. – Нито един от тях не вярваше, че колата ни ще е бърза. Трябваха им две години, за да осъзнаят, че това е бъдещето.

„Никога не съм виждал рали тим, който да е толкова свързан със серийното производство, както беше този на Audi в началото на 80-те – допълва Хану. – Все пак бяха направили голяма инвестиция и трябваше да я оправдаят. Фердинанд Пиех, който тогава беше шеф на техническото развитие на моделите на Audi, използваше състезанията, за да тества най-различни технологии и решения, някои от които изобщо не бяха предназначени за ралитата. Пиех ми каза следното: „В състезанията ти ще ми осигуриш резултат за 3 месеца, а ако трябва да залагам на тестове и развитие, това ще отнеме 1 година”.

Микола има ясни спомени и за началото на друга много важна за развитието на автомобилостроенето технология – турбото. Още в началото големият проблем се оказва т.нар „турбо дупка”, която днес е почти заличена.

„В началото даваш газ и не се случва нищо, след това мощността идва рязко и все едно някой те рита отзад – това са известните думи на Микола, когато разказва за ранните турбини на Audi. – За да поддържаме оборотите на турбото трябваше постоянно да даваме газ, колелата да се превъртат постоянно и колата ставаше по-трудна за каране.”

На макадам и сняг пилотите се справят добре с това, но на асфалт колите с атмосферни мотори и задно предаване все още имат предимство. По-късно обаче се появява първото поколение на т.нар „антилаг система”, която поддържа оборотите на турбото при връщане на газта и този проблем остава в миналото.

На старта на сезон 1981 г., Микола и Audi хвърлят ръкавицата на големите звезди в спорта. На финала на първата отсечка в рали „Монте Карло” навигаторът на Ари Ватанен Дейвид Ричардс пита Микола с колко ги е победил, като предполага, че разликата е 10 секунди.

„Прав си, Дейвид, 10 секунди плюс още 1 минута, която не знаеш откъде дойде – отговаря му Микола. – Физиономиите на другите пилоти бяха показателни, когато чуха това.

През 1982 г. Audi печели 7 победи и 4 втори места, като взима титлата при конструкторите, а Микола става световен шампион при пилотите през 1983 година. През 1984 Стиг Бломквист е шампион за Audi, а компанията си връща световната титла при конструкторите, загубена през 1983 в битка с Lancia. И митът Quattro е факт.

Снимка: Audi Motorsport

Тагове: audi audi quattro
0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 2 rate down comment
    weg ( преди 5 години )
    Куатрото е доста прехвалена система. Subaru AWD е най-добрата система.
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Статията не е за Ланча, всеизвестмо е, че те са в друга вселена. Идеята, че с Куатро Ауди се популяризират много, просто е отлична реклама за тях. Никой не спори, че технически немците не са на нивото на италианците тогава.
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    //// ( преди 5 години )
    Още повече, че Lancia Stratos е с компресор сложен на коляновия вал и турбина. При нискит обороти работи компресора, а като се вдигнат се икзлючва и остава на турбо.
  • #3
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    LANCIA 037, е само със задно, и е единствения авт., побеждавал Ауди, и то много пъти.След появата на Delta, S4, Integrale, Ауди се отказаха.
  • #2
    13 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    А нещо за Ланча да кажат, нещо за интеграле-то??? Тоя кашон Аудито просто има съвсем временен късмет и впоследсвие добър маркетингов отдел, и до днес всеки неможач взел по едно куатро и си мисли че е рали пилот.......
  • #1
    11 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Еййй, пак изкарахте, че едва ли не Ауди са първите и немците са го измислили 4х4.Та те даже и немско име не са използвали на това, което са откраднали и са използвали италианската дума "куатро". Смятайте колко са крадливи щом и името е откраднато. Пълни нещастници. Случили няколко години на добър пилот и създали мита и легендата за куатрото. Разбира се феновата маса от нискочели *** от къде да знае каква е истината и повтарят, като папагали мантрата.Заглавието е правилно. Куатро е само мит