IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Няма шанс Renault да погълне Nissan и Mitsubishi

Трите производителя ще продължат да си сътрудничат като отделни компании, обяви шефът на алианса Карлос Гон

Няма шанс Renault да погълне Nissan и Mitsubishi

Поглъщането на Nissan Motor и Mitsubishi Motors от френския производител Renault не стои като опция, тъй като трите производителя искат да укрепят партньорството си, но същевременно да запазят автономия. Това обяви президентът на френско-японския алианс Карлос Гон на среща с акционерите.

Няма шанс Renault да погълне Nissan и Mitsubishi

„Всеки, който иска Nissan и Mitsubishi да стана собственост на дъщерни дружества на Renault ще остане разочарован, тъй като шансът за това е нулев”, категоричен е Гон, който е и главен изпълнителен директор на френската компания.

През 2017 г. алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi стана най-големият производител на пътнически автомобили в света, като целта сега е да затвърди тези позиции. Още през месец март обаче се появиха събощения, че трите компании търсят по-задълбочено обвързване. Идеята е така да се намали влиението на френското правителство, което е основен акционер в Renault, като в същото време компанията да се откаже от влиянието си върху Nissan.

В момента Renault притежава 43,4% от акциите на Nissan, който на свой ред дъргжи 15% от френската марка, но няма право на глас. Партньорството между двата производителя стартира още през 1999 г., а през 2016 г. към алианса се присъедини и Mitsubishi Motors, като 34% от акциите му са собственост на Nissan.

„Целта на алианса е да продаде повече автомобили и да увеличи рентабилността си с намаляването на ненужно дублиране на различни процедури. Трябва да работим заедно, като продължим да залагаме на сегашната система, тъй като тя функционира добре. Няма значение кой ще ръководи този съюз, важното е да докажем, че този подход ще бъде устойчив след 5, 10 или 15 години”, допълва Гон.

Босът на френско-японския алианс допълни, че в момента се подготва нов план за развитие на групата. Той ще бъде обявен много преди 2022 г., когато изтича мандатът на Гон като ръководител на Renault-Nissan.

Снимка: Renault

Тагове: renault-nissan
0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До по-долния ( преди 5 години )
    Интересно - когато френската държава даде пари на рено да купи акции от Нисан беше добра (щото и най-наивния не вярва, че тези пари са изкарани като печалба от "цацата" рено в морето на автопроизводството).Но сега когато същата тази държава си ги иска с лихвите била "захапала сладкият кокал"!?То всеки е "велик" с чужди пари, докато настане момента на връщане! За гусин Гном важи същото...
  • #8
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Мммууу! ( преди 5 години )
    Лошо е да прекаляваш с употребата на рено! Увреждаш се за цял живот, факт! доказан за пореден път от долния ... ;-)
  • #7
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Ммм ( преди 5 години )
    Дошо лошо,Гомн или Говн,както и да го наричаш, за миналата година ръководеният от него концерн Рено-Нисан - Митсубиши изпревари и ФВ и Тойота, пък ти от злоба си му казвай както искаш и Гон желае да изкупи от френската държава акцийте на Рено,но последната така е захапала сладкият кокал че не го пуска и е на принципа "кръв повръщам,пари не връщам". Това по повод твоите изявления за полудържавната перачница,ама то като малко четеш пък много злобееш так изглеждаш глупав в очите на останалите.
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Ммм ( преди 5 години )
    Нещо много ви е хванала злобнята, гледайте да не покафенеят гащите и да не се удавите от собствена слюнка от злоба. А до този с цацата и кита,пишман рибарю цацата/Рено/ през 1999г.,ако не беше лапнала кита/Нисан/ сега щеше той да е в учебниците по история и пак ти е написано зазата /Рено/ държи 43,4% от Нисан,а последният само 15.Ако както пишеш и ловиш риба Гладен ще останеш.
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Дошо ( преди 5 години )
    Да се чете: мосьо Гомн се оплака, че тоя път френската държава не му е отпуснала достатъчно фандък за далаверата.
  • #4
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 5 години )
    е все едно цаца(рено) да погълне кит(Нисан-Митсубиши)!
  • #3
    7 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Христов естествено бе брат ми тия ке.ефи рено кой ги купува Дачия ги взимат щот са евтини.Ква Америка та тия коли се раязпадат по пътя!
  • #2
    7 rate up comment 12 rate down comment
    ген. Луко Христов ( преди 5 години )
    Естествено Нисан продава в Сащ а в Европа щом Ренаулт разчита повече на Дачия за продажби сметайте другаре!
  • #1
    5 rate up comment 18 rate down comment
    BMW driver ( преди 5 години )
    Хвани едните, удари другите...