IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов кандидат за титлата "най-скъпа кола в света"

Наддаването за това Ferrari 250 GTO стартира от 45 млн. долара

Нов кандидат  за титлата

Аукционната къща RM Sotheby’s ще предложи на търг в Монтерей автомобил, които има шанс да стане най-скъпият в историята. Става въпрос за Ferrari 250 GTO от 1962 година, оценен на 45 милиона долара, като това ще е началната цена на търга.

Идва най-скъпата кола в света

Всички автомобили от този модел са скъпи, най-малкото защото са произведени едва 36 брой, а колата е спечелила над 300 автомобилни състезания и се е превърнала в една от легендите на Скудерията. На търга излиза шаси номер 3413 GT, като колата е с оригиналните си двигател, трансмисия и скоростна кутия. Но две години, след като колата е сглобена, тя получава нова каросерия, дело на Скалиети.

Във Ferrari използват автомобила за тестове, като през 1962 с тази кола Фил Хил стартира в „Тарга Флорио”. После я купува първият й собственик извън Ferrari, който през 1962 година печели 9 победи в 10 старта в италианския GT шампионат.

Идва най-скъпата кола в света

През следващите две години колата сменя много собственици, като печели и победа в своя клас в „Тарга Флорио”.

Моделът 250 GTO се задвижва от 3-литров V12 мотор с мощност 300 конски сили. Именно такъв автомобил с номер на шасито 4153 беше продадена наскоро за 70 млн. долара, но тази сума сега може да бъде подобрена. Някои водещи експерти по класически коли са на мнение, че този автомобил само след 2 години ще струва над 100 млн. долара.

Тагове: ferrari ferrari 250 gto
0 от 500