IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi и Hyundai ще правят заедно водородни автомобили

Общите разработки на двете марки ще се използват също от Volkswagen и Kia

Audi и Hyundai ще правят заедно водородни автомобили

Компанията Audi сключи споразумение с Hyundai Motor Group за съвместна разработка на водородни силови агрегати. Според условията на договора, от тях ще могат да се възползват още марките Volkswagen и Kia.

Audi и Hyundai ще правят заедно водородни автомобили

Размяна на акции меду двата производителя засега не се предвижда. Компанията ще работят върху технологии с водородни елементи, като сътрудничеството им предвижда обмяна на лицензи и съвместно използване на едни и същи двигатели. Това ще позволи намаляване на стойността и повишаване на обемите на производство.

Въпреки че ще разчитат на едни и същи водородни двигатели, Audi и Kia не предвиждат унификацията на модели. Така всяка от двете компании ще може сама да разработва автомобилите, на които ще поставя новите силови агрегати.

Audi и Hyundai ще правят заедно водородни автомобили

Последният водороден модел на Hyundai е кросоувърът NEXO (на снимките), който заменя излезлия още през 2013 г. модел ix35 Fuel Cell. Машината разчита на електрически двигател със 120 к.с., 40-киловатова батерия и блок от водородни клетки. Пробегът с едно зареждане е 590 км.

Audi и Hyundai ще правят заедно водородни автомобили

На свой ред Audi още няма сериен водороден модел, но през 2016 г. показа концептуалния h-tron quattro (на последната снимка). Дългият 4,8 метра кросоувър е оборудван с два електромотора с мощност 122 и 190 к.с., като с едно зареждане изминава 600 км.

Снимки: Hyundai, Audi

Тагове: hyundai audi
0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Инжинер ( преди 3 години )
    Чета да видя нещо интересно, и ми става драго на душата като гледам как хора, които ако карат кола на 10 години казват, че е нова, ми обясняват за недостатъците на коли, които още дори не са виждали по телевизора.
  • #10
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Голяма грешка ще бъде! Голяма грешка ще е Hyundai да се забъркват с Audi. Техните коли имат едно основно качество, надеждни са. Бият дори и японците. С цялото ми уважение, Audi са доста делече от истината по този показател. Ако и колите им да са безумно скъпи.
  • #9
    1 rate up comment 2 rate down comment
    112 ( преди 5 години )
    Май забравяш електродвигателите, тях май не са ги измислили швабите а ...
  • #8
    3 rate up comment 1 rate down comment
    112 ( преди 5 години )
    С тези глоби заради дизела на немците им трябва да купят малко корейски технологии.
  • #7
    4 rate up comment 3 rate down comment
    до 1-вите 2-ма ( преди 5 години )
    Във всички автомобили все още има двигатели на Отто,Дизел или Ванкел. Не знам кой колко е "дръпнал" и кой кого "краде",но автомобилите се задвижват от създадени от германците.От преди 100 год.и до днес!
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Хюндая изглежда много добре
  • #5
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Барак Обема ( преди 5 години )
    с кражбата на huinday идентичност от Audi A1, сега и двигатели искат да им вземат...кофти е че водорода е крачка назад за индустрията...
  • #4
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Големите нефтени компании натискат за този водород, за да им ходиш пак на бензинонцийките за да си запазят бизнес модела. Удобството да си зареждаш вкъщи на цена 1/4 от тази на бензина няма как да бъде преборено.
  • #3
    2 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тая технология няма бъдеще, затова никой не иска сам да инвестира в нея. Ще изкарат 3 коли на водород, никой няма да ги иска и това ще е.
  • #2
    18 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    ВАГ пак ще разчитат някой да им прави модерните и технологични автомобили. Нещо типично за тях е това. Освен скапани дизели друго те ну могат. Даже и това не го могат и другите им го доказват. Те само с измамен софт могат дя покрият еко нормите. Пълни нещастници.