IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford измисли как да предпазва велосипедистите (ВИДЕО)

„Умна” дреха с мигачи и стопове ще помага на колоездачите

Ford измисли как да предпазва велосипедистите (ВИДЕО)

Компанията Ford представи прототип на „умна” връхна дреха, която ще позволи на велосипедистите да пътуват по-сигурно. Благодарение на нея те ще могат да подават мигачи и да използват навигация, без да отделят вниманието си от пътя.

Ford измисли как да предпазва велосипедистите (ВИДЕО)

Дрехата може да се включи към смартфон и така нейните ръкави се превръщат в мигачи. В нужния момет те започват да вибрират и за подават светличен сигнал. Освен това, на гърба на куртката се поставят и светещ стоп-сигнал, който показва на останалите участници в движението, че велосипедистът спира.

Ford измисли как да предпазва велосипедистите (ВИДЕО)

Технологията е създадена с помощта на компанията за производство на велосипедно оборудване LUMO и с фирмата Tome, като в нейната основа е именно навигацията. Идеята е, че голяма част от колоездачите избират маршрута, по който ще пътуват предварително. Ползването на навигацията обаче е неудобно и опасно, дори тя да е оборудвана с функция за гласово подсказване.



За да действа новата система, е нужно дрехата да бъде синхронизирана със специално разработено приложение за смартфон. То настройва така маршрута, че да бъдат избегнати магистрали и натоварение пътища. Самият смартфон се поставя във водонепроницаем джоб на ръкава, като няма нужда от свързване с кабел до ухото на колоездача. Ролята на проводник играе самата дреха, която издава нужните вибрации и така сигнализира.

Засега куртката е само прототип и не е ясно кога ще се появи на пазара. Нейните създатели смятат, че тя има още по-голям потенциал, който тепърва ще се види. Една от посоките, в които ще се развива технологията, е общуване с други велосипедисти на пътя.

Снимка и видео: Ford

Тагове: ford
0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Туй голяма простотия.Ама, като се има, че е от Форд нищо чудно, че е такава.А каската на тоя на колелото има ли контакт с извънземните или само е за сателитна връзка?А на този който е измислил тази страхотна иновация трябва да му ушият една осмирителна риза с мигачи и повече да не твори подобни неща, че работата е много зле. По-зле обаче от него са тези, които са решили, че това е новина и са го сложили на сайта си. Дано поне са ви платили да е пуснете тук тази глупост!
  • #4
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ford са си поставили абициозната задача до 2029 г. да се справят с ръждата. Поне докато колите им са в гаранция. Големи оптимисти са.
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    дядо и ряпа ( преди 5 години )
    по голяма глупост не бях виждал....
  • #2
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Форд първо да се научат да правят коли.
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 5 години )
    А какво пречи да се продава кит с мигачи и стопове които да се монтират на колелото? Много по ефективно и удобно ще е. В топлите дни това яке няма да е удобно.