IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пазарът на SUV в Европа направо полудя

Очаква се само през тази година продажбите на такива модели да се увеличат с 400 000

Пазарът на SUV в Европа направо полудя

Европейските продажби на по-малки SUV-модели продължават да растат със сериозни темпове, които надхвърлят типичния за сегмента ръст. Това съобщава компанията за анализи LMC Automotive, според която все повече хора се отказав от традиционните хечбеци и се насочват именнно към компактните SUV-та.

Пазарът на SUV в Европа направо полудя

Прогнозата на експертите е, че през 2018 г. ще бъдат продадени още 400 000 такива коли в Европа, които ще се присъединят към миналогодишните 1,4 млн. Около ¼ от допълнителните продажби ще се дължат на новите SUV-модели, предложени през последните месеци от Volkswagen Group, Citroen и Opel/Vauxhall.

През първвите 3 месеца на 2018 г. VW T-Roc (на първата снимка), Citroen C3 Aircross и Opel/Vauxhall Crossland X влязоха в Топ 10 по продажби, като заемат пето, шесто и седмо място. Всеки един от тези модели успя да запише повече от 25 000 реализирани автомобила на пазара за тримесечието.

Пазарът на SUV в Европа направо полудя

Отлично се представя и Dacia Duster, която задмина Opel/Vauxhall Mokka и се нареди на трета позиция с 46 571 продажби. Преди румънския SUV са само Renault Captur (на втората снимка) и Peugeot 2008.

Пазарът на SUV в Европа направо полудя

Добре се представят и останалият извън първата десетка Seat Arona, който записа 17 696 продажби и се нареди 11-и, точно преди други два нови модела - Kia Stonic и Hyundai Kona.

Според някои топ-мениджъри, през следващите 4 години пазарът на този тип автомобили в Европа буквално ще полудее, като се очаква той да скочи с 40%. Прогнозите са, че границата от 2 млн. продадени малки SUV на континента ще бъде премината през 2019 г., а през 2022 г. тя ще достигне 2,3 млн.

Снимки: Volkswagen, Renault

 

Тагове: suv
0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Кой каквото харесва. За мен няма по-добро от седан или комби в D-сегмента. Там са истинските автомобили- комфорт и нисък разход.
  • #11
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    VW T-Roc е един безнислен автомобил. Надали някой от нас би го задържал, ако му го подарят :))
  • #10
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Ммм ( преди 5 години )
    Ако не с 4х4 да наистина ползата им е не чак толкова голяма,но въпреки както някой спомена "измислено 4х4" според мен не е така от опит го казвам с тази колесна формула наистина ти дава доста по-голяма свобода и независимост от природните условия.Това също е проверено от опит.
  • #9
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Renault-Nissan изобретиха този дебилен клас със Scenic RX4 и Nissan Qashqai. Нормално e да го доминират. Аз лично не виждам никакви други ползи от кросоувърите, освен че просто изглеждат по-яко и внушително.
  • #8
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    @хайнрих Е то и Дъстър да ми пдарят няма да се разсърдя - ако не ми хареса това са едни 30+ хил. А факта че наблягаш какъв добър градски автомобил е Т-Рок-а показва колко няма смисъл. Едно Поло(ако държиш да е ВАГ) ще ти свърши същата работа при 20% по-ниска цена
  • #7
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да не побират повече от комби но и нормално - те не са от класа на комбитата. те обикновено конглокират хечове от B и C сегменти. Спрямо тях побират едни 20% повече багаж. Но иначе съм съгласен че няма смисъл от СУВ-овете - Те все повече стават просто вдигнати хечове. Нищо повече. Дори с фалшивото си 4х4
  • #6
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Невиждам смисъл от тези кросоувъри, в града не са практични, не побират токлкова багаж, колкото едно комби да речем, не стават и за офроуд.
  • #5
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Постоянно ( преди 5 години )
    Отново реклама на ВАГ !
  • #4
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Явно селянията е силно заразна и вече е налице пандемия!
  • #3
    14 rate up comment 13 rate down comment
    У горния списък ... ( преди 5 години )
    *** до ***, с малко изключение на Опел.