IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10 отлични автомобила под 2500 лева

Предложенията идват от Англия и уловката е само, че са с десен волан

10 отлични автомобила под 2500 лева

Колите с десен волан стават все по-честа гледка по българските пътища, и в това няма нищо изненадващо. Тъкмо благодарение на лявото си движение Великобритания си остава най-изгодният пазар за автомобили втора ръка в Европа, докато на места като Германия и Швейцария цените отдавна са тласнати нагоре от пълчищата автотъргаши от Изток.

Ако обаче решите да търсите изгодна сделка, съвсем не е задължително да финиширате с някой окаян Rover. Колегите от британското издание Auto Express се заеха да проучат въпроса и установиха, че за не повече от 1000 лири (2300 български лева) могат да се купят и много приятни за каране автомобили. Ето най-добрите варианти, предложени от тях, на базата на съвсем реални обяви.

Mazda MX-5
Цени: от 800 лири (1830 лева)

10 отлични автомобила под 2500 лева

И до ден днешен това си остава една от най-привлекателните спортни коли: със задно предаване, леко, но кораво шаси, и злобен четирицилиндров бензинов мотор. Версията 1.8 има 150 конски сили и прави 0-100 км/ч за 8.6 секунди.
И понеже този модел винаги е бил много популярен във Великобритания, сега вторичният пазар е наводнен с тях. Можете да намерите прилична кола от второто поколение за под 2000 лева. Само проверете за ръжда около вратите и праговете, и дали двигателят работи все още гладко.


Skoda Octavia vRS

Цени: от 900 лири (2060 лева)

10 отлични автомобила под 2500 лева
 

Първото поколение на спортната Octavia не е особено чаровно на вид, а и интериорът му е доста дървен. Но под повърхността се крият повечето компоненти от тогавашното Audi TT, начело със същия 1.8-литров турбомотор със 180 коня. За разлика от ТТ обаче тук имате място за петима и голям багажник.


Alfa Romeo GTV

Цени: от 900 лири (2060 лева)

10 отлични автомобила под 2500 лева

Италиански дизайн, много прецизен волан и чудесни двигатели - Alfa GTV е почти като бюджетно Ferrari, казват колегите от Auto Express. Версиите с V6 са по-скъпи, разбира се, но и тези с 4-цилиндровия двулитров TwinSpark си заслужават. 150-те му коня дават 8.4 секунди от 0 до 100 км/ч. Но гледайте за кола с пълна сервизна история и редовни смени на маслото.


MINI Cooper

Цени: от 995 лири (2280 лева)

10 отлични автомобила под 2500 лева

В България подобен Cooper от 2006 година върви някъде между 6 и 9 хиляди лева, в зависимост от състоянието и в екстрите. В Англия може да се намери за една трета от цената. 1.6-литровият мотор бензинов мотор не е на нивото на сегашните агрегати, разработени от BMW, но все пак това е много пъргава и забавна за каране кола. Но не е смайващо надеждна.
 


VW Passat
Цени: от 995 лири (2280 лева)

10 отлични автомобила под 2500 лева

Ако ви трябва нещо по-практично и просторно, спокойно можете да си вземете 13-годишен Passat B5 на 180 000 (реални!) километра за по-малко от 2300 лева, при това - във високото ниво на оборудване Highline. Двулитровият бензинов мотор дава 130 коня, колата има 5 звезди за безопасност, и макар да отстъпва малко на Ford Mondeo като управление и динамика, далеч го превъзхожда като качество на интериора и сглобката.


Ford Puma
Цени: от 995 лири (2280 лева)

10 отлични автомобила под 2500 лева

Според колегите от Auto Express тази машина, достатъчно често срещана и по българските пътища, има потенциала дори да се превърне в класика и цената и да расте - стига само да намерите екземпляр с 1.7-литровия мотор, разработен съвместно с Yamaha. Този агрегат със 125 коня обича да бъде развъртан и добре се разбира с 5-степенната ръчна трансмисия. Но се пазете от ръжда.


Mercedes S-class
Цени: от 995 лири (2280 лева)

10 отлични автомобила под 2500 лева

Абсолютният символ на лукса - за две хиляди лева? Напълно е възможно. Предлаганият в този случай автомобил е от 2002 година, с 202 хиляди км на километража, и с 3.2-литров V6 дизел с 210 конски сили. Комфортът е забележителен, както и наличното оборудване. Но се уверете, че всички глезотии все още работят, и се подгответе за тлъсти сметки в сервиза, ако нещо се повреди.


Toyota RAV4
Цени: от 999 лири (2290 лева)

10 отлични автомобила под 2500 лева

За тези пари ще трябва да се задоволите с модел с предно предаване, и със солиден пробег (в случая - 239 000 км). От друга страна, RAV4 от тези години се слави с надеждността си, а 1.8-литровият бензинов VVT-I мотор може и да не е много пъргав, но рядко създава проблеми.


Mazda RX-8
Цени: от 1000 лири (2290 лева)

10 отлични автомобила под 2500 лева

Причината тази иначе фантастична кола да е толкова достъпна е нейният 1.3-литров ванкелов (роторен) двигател: много забавен, но и много деликатен за поддръжка. Ако обаче намерите добре запазен екземпляр, 230-те му коня ще ви доставят много удоволствие.
 

Audi TT
Цени: от 1000 лири (2290 лева)

10 отлични автомобила под 2500 лева

Навремето това бе революция: дизайн от концепт, стигнал някак до серийно производство. 1.8-литровият бензинов мотор със 180 коня може да лепне една доста широка усмивка на лицето ви. А външният вид и досега си остава атрактивен, ако питате нас.

В заключение: казусът с десните волани предизвика доста спорове и даже призиви за забраната им в България. Ние сме тествали немалко автомобили с десен волан в дясно движение като европейското, а също и автомобили с ляв в лявото движение на Шотландия и Ейре. И не смятаме, че това е проблем, стига да се спазва правилникът и елементарните принципи на здравия разум. От друга страна, когато те не се спазват, и колата с ляв волан е също толкова опасна.
 

0 от 500
  • #21
    4 rate up comment 1 rate down comment
    А.К. ( преди 5 години )
    Пълна глупост и безотговорност е да се толерира и дори насърчава типичната за БГ *** да се вкарват мпс-та предназначени за обратен тип движение!!! Не сериозно е за тази медия да пуска такъв материал. Ако обратният волан беше безопасен, нямаше застраховките за такива коли да са с 50% завишение!!! Застрахователите разбират от оценка на риска!!! Трябва да бъдат забранени регистрациите на десните волани в БГ и тънкачите да си плащат за коли, които са им според нивото!!!!
  • #20
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И в България в ценови клас 3000-4000 лева има ебaти офертите. Алфа 166,Ауди А6,ягуари колкото искате,Ситроени от ония хидравликата,разни по-дърти мерцедеси - Е клас купе например една класика за ценителите също така лексуси или Субару за феновете на нещо по екзотично.Волво s60 ,дори доста запазен СААБ.Накратко казано за 2000 евро човек може да си купи доста хубав голям красив и комфортен автомобил.Просто няма да е много нов ,но какво от това?Ако се претапицира и стегне ще ви служи поне 10-15 год
  • #19
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Аудитата може да се върха на качеството, но за сметка на това са скъпи. Хнас ги купува и *** мухите. Мисли, че хванал Мойсей за ... шлифера. Като Голфа. Почти на дъното по качество, но го купуват. Техен проблем.
  • #18
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Дошо ( преди 5 години )
    Между другото ти пожелавам цял живот да карташ Ауди да видиш какво е кола!Аз на моето му пробих една дупка в пода и след като го оставих на слънце като се понагря дзифтта изтече и вече нито ме боли главата, нито повръщам след като го карам.Уникална кола просто!Сглобена е в провинция Чан чун в близост до Бавария от Цун Кай Ми *** .
  • #17
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Д ( преди 5 години )
    Тойотата е гадна брат, преебал си се. Полото е яка кола, просто е срамота да скърца таблото.
  • #16
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Междудругото имам най-новата Тойота Приус, таблото ми се разтопи. Събрах си го в една чашка. Гледам да я държа под някое дърво, че миналата седмица ми се проби тавана като заваля дъжд (добре, че не беше градушка ). Мисля, че до края на лятото и останалата част от таблото ще се разтопи. Иначе е много хубава кола, не мирише на евтино или сглобено в Турция, в никакъв случай. Пише само Мейд ин Адапазаръ, това беше на остров Окинава нали ? Покривам бъдещите еко норми 8 и 9.
  • #15
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Д ( преди 5 години )
    МЕжду другото, на новото Поло таблото скърца яко по същия начин. Много яка кола, но некачествено сглобено табло...
  • #14
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Мястото на Пасата е доста спорно тук. 2-годишен Пасат, при преминаване през бабуните, му проскърцва таблото. В сервиза му казват, че това не е дефект. Пусна жалба, но още няма отговор.
  • #13
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Амчи кво заледяване в Англия. Я гледай в Лондон - сняг пада на високосна година.
  • #12
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Wane ( преди 5 години )
    Не съм убеден, че ще са особено гнили. В Англия може и да е влажно, но пък не съм забелязал да обработват пътищата против заледяване, а като цяло това е най-големият враг на метала.