IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Горивата поскъпват - гонят 2,35 лв. за литър

Скокът е с близо 30 стотинки спрямо миналото лято

Горивата поскъпват - гонят 2,35 лв. за литър

Цените на автомобилните горива у нас поскъпнаха рекордно само в рамките на месец. По традиция те се увеличават в началото на летния сезон, но разликата спрямо същия период на миналата година и при бензина, и при дизела е значителна - с 20 до 30 стотинки за литър. Спрямо средата на май в първите две седмици на юни нарастването е със 7 - 8 стотинки за литър.

Горивата катерят нови висини: 2,35 лв. за литър бензин и дизел

В края на миналата седмица средната цена в страната за масовия бензин А 95 бе 2.23 лв. за литър, а за дизеловото гориво - 2.25 лв. за литър. На някои бензиностанции цените на бензина достигнаха 2.34 лв., а на дизела подгониха 2.40 лв.

В началото на миналия юни основните горива са се продавали между 2.02 - 2.06 лв. за литър, показва справка в данните за средните цени на горивата в България в информационната платформа "Fuelo".

Между 2.08 - 2.09 лв. за литър варираше средната цена на горивата у нас от началото на януари до средата на април. Покачването започна да се забелязва в края на април, когато имаше движение нагоре от 2-3 стотинки за литър.

Тогава, освен традиционното за страната увеличение в началото на летния сезон заради по-голямо потребление, причина за скока в цените бяха и нарасналите котировки на цените на петрола на международните пазари.

В началото на май цените на петрола достигнаха до 74.44 долара за барел, а месец по-рано един барел се търгуваше средно за 62 долара. В края на миналата седмица средната цена на петрола се понижи до около 73 долара за барел.

Четете още в Dnes.bg

Снимка: Reuters

0 от 500
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    А нали уж газта / пропан-бутан / се получава при преработката на нефта?Защо тогава бензина и дизела се вдигнаха с 20 стотинки за 6 месеца а газта падна с 10.В момента газта е 99 стотинки на ОМВ-то до офиса а бензина е 2,29.Преди нова година бяха 1,09 на 2,09.
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    В русията горивата скоро се вдигнаха драстично, трябват пари за световното.
  • #19
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Кожодери исках да напиша, то ми изкарва съвсем друга дума
  • #18
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Наговорили мръсни,да ги дават за лекарства тези пари,които скубят от народа!
  • #17
    24 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Когато говорите за цени в европа, махайте акциза. Когато махнете акциза, се вижда, че Лукоил произвежда на два пъти по-висока цена от BP например в Англия.Е как става тая работа? Ами става с протекции от държавата, липса на контрол на качеството и господствощо монополно състояние на пазара. Защото складовете за горива са на ЛУЙКОИЛ и всеки, който внася гориво трябва да си държи горивото в техни складове, докао си плати митото.По закон на границата НЕМОЖЕШ да си платиш митото... А ся де?
  • #16
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тези са същите като зърнопроизводителите,все се оправдават с реколтата,била слаба годината-нисък добив или пък пшеницата била супер качество и в двата случая цените им са все високи,ама то ще си е все така,като държавата и управниците не мислят за народа който ги е "избрал"!!!
  • #15
    19 rate up comment 0 rate down comment
    zoom in ( преди 5 години )
    Няма по-*** мафия от картела на бензиджиите - петрола леко скокнал, айде 10 стотинки литъра нагоре. Петролът като падне (а това ще стане поради няколко геополитически фактора, на които не им е тук мястото да ги обяснявам), цените си стоят високи и със сигурност падат по-бавно във времето от цената на суровината.И както някой написа - суровината представлява едва 35% от цената, ама няма проблем...
  • #14
    12 rate up comment 1 rate down comment
    @ GTE ( преди 5 години )
    Забравяш и факта, че масово въпросните ненужни глоксове с по 1 човек вътре и неикономично каране се правят и с големи тежки SUV-та :)Ей сега вече имаш пълната картинка на абсурда.
  • #13
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Нане Вутев ( преди 5 години )
    Оно бензиньо и 5 лв да стане па ше купувам! И без паре да го дават, па ше краднем!!
  • #12
    14 rate up comment 1 rate down comment
    GTE ( преди 5 години )
    За мен е изумително, че повишението на цените не спира хората да карат нерационално автомобилите си. Безмислени глоксове напред и назад, вътре в колите повечето са сами. Гледаш сфетофара, че току що е светнал червено, но с пълна газ се носиш до него, след което натискаш мощно спирачка. Ако се редуцира търсенето, цената няма да се качва. Съгласен съм с някой, който писа преди мен, няма бензиностанция, на която да няма опашка за бензин пред всяка една колонка. Значи има търсене цената ще се вдига