Вход   Регистрация

5 проверки на автомобила, които много шофьори игнорират!

5 проверки на автомобила, които много шофьори игнорират!
 

Някои водачи смятат, че обслужването се изчерпва със смяна на маслото и проверка на накладките

Болшинството собственици на автомобили сляпо вярват, че е достатъчно да изпълняват указанията на производителя и няма да имат проблеми със своите превозни средства. Според тях, техническото обслужване, което се прави на определен период, е напълно достатъчно, но това не е точно така.

5 проверки на автомобила, които много шофьори игнорират!

Обикновено при влизане за обслужване в сервиза се сменят маслото и филтъра. Какво обаче е състоянието на маслото в скоростна кутия обаче може и изобщо да не ги заинтересува, особено ако компанията-производител твърди, че то не трябва да се сменя.

Самите собственици също често игнорират този много важен компонент и се сещат за него, едва когато се появи някакъв теч. Тогава обаче вече е късно, защото се оказва, че е наложителен ремонт. Зятова е далеч по-лесно е от време на време да се проверява състоянението на маслото в трансмисията и така да се избегнат бъдещи проблеми.

5 проверки на автомобила, които много шофьори игнорират!

Спирачната система също често се игнорира
от собствениците на автомобили. Вниманието към нея се изчерпва с проверка на накладките, което е голяма грешка. Именно от спирачките зависят животът и здравето на возещите се в автомобила, както и запазване на целостта на каросерията.

Най-простата и лесна проверка е при движение със 70-80 км/ч на прав и празен участът от пътя да се натисне педала на спирачката докрай. Ако автомобилът не поднесе на една страна или не се появи някакъв друг проблем, значи всичко е наред. Задължително обаче трябва да се проверява нивото на спирачната течност, а самата тя да се заменя на определен период.

5 проверки на автомобила, които много шофьори игнорират!

Същото се отнася и за течността в хидравличния усилвател на кормилната система. Да, повечето нови автомобили са с електрическа система, но при старите се разчита на хидравлика, която се износва с течение на времето. Появяват се леки течове, особено при модели с алуминиеви тръби. Този метал се разяжда, течността започва да изтича и всичко приключва с повреда на помпата.

5 проверки на автомобила, които много шофьори игнорират!

Експертите също препоръчват да се проверява от време на време и антикорозионното покритие на долната част на атомобила, както и вентилационните отвори на вратите. Още при първите признаци за поява на ръжда тя трябва да се отстранява, защото после става късно.

 

Реклама  


Купи кола

 • Kia Sportage 2.0I 4X4

  21900 лв.

  дата на произв. - януари , 2011 г., пробег - 94400, С.к - Автоматична, цвят - Сив

 • Honda Civic 1.8

  9300 лв.

  дата на произв. - ноември , 2006 г., пробег - 166000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • Audi A6 2.5 TDI

  4599 лв.

  дата на произв. - януари , 2003 г., пробег - 233000, С.к - Ръчна, цвят - Тъмно сив

 • BMW 118 2.0 TDI-Euro5,Automatic

  10400 лв.

  дата на произв. - октомври , 2010 г., пробег - 158000, С.к - Автоматична, цвят - Черен

 • Citroen C3 pluriel 1.6

  11 лв.

  дата на произв. - юли , 2004 г., пробег - 123456, С.к - Автоматична

 • Citroen C5 2.0HDI

  Цена по договаряне

  дата на произв. - юли , 2005 г., пробег - 200000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

Виж всички обяви

Коментари ( 8 )

Напиши коментар Влез

от: GTE ( преди 5 месеца )

Много често проблем правят блокирали спирачни апарати. Накладките се сменят, минава зимния период през който влиза влага във водачите на спирачните апарати и те корозират и блокират. Водача разчита, че накладките са сменени, а спирачките работят със силно занижен капацитет, което се установява при аварийно спиране, а тогава може да е късно.
Отговори
 
+7
 

Положителни: 7  Отрицателни: 0

от: дядо и ряпа ( преди 5 месеца )

аз моята кола периодично и тествам спирачките но при 140км.... като набия спирачка и после 20секунди летя по таван.....


купувайте си електрички.. изброените в статията процедури ще отпаднат на 100%
Отговори
 
+7
 

Положителни: 8  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Ако искаш да стегнеш в прилично техническо състояние един "премиум нов внос уникат" на 10+ години, си приготви поне още толкова пари колкото струва колата. Само за здрасти се дават 4-5 бона за всички течности, филтри, ремъци, гуми, акумулатор, дискове и накладки. След това поне още 5 бона за оправяне на "забележки" по ходова част, електроника, охладителна система и това е ако имаш късмет и няма проблеми с двигателя и автоматика.
Отговори
 
+13
 

Положителни: 15  Отрицателни: 2

от: Фолк с японски ваген ( преди 5 месеца )

А много "майстори" само сменят накладките без да проверят и смажат спирачните апарати и после дисковете или водачите се износват неравномерно. Маркучите на спирачките също трябва да се гледат да не са напукани, или запушени.
Отговори
 
+8
 

Положителни: 8  Отрицателни: 0

от: Jey leno ( преди 5 месеца )

Стара кола и младо гадже искат голяма поддръжка!
Отговори
 
+19
 

Положителни: 19  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Колата, особено старата е или за хора, които разбират, или за хора които имат пари (тогава защо не са купили нова не ми е ясно). А тук масово хем не разбират, хем нямат пари, хем се карат коли които изискват и акъл и пари.
Отговори
 
+15
 

Положителни: 15  Отрицателни: 0

от: .. ( преди 5 месеца )

Искам да видя как леля Пенка проверява маслото на скоростната кутия :)
А за изпробването на спирачките както препоръчва статията... ако с 80 набиеш къчките... така можеш да се пребиеш, че и майка ти няма да те познае. Да не говорим, че ако има някой зад теб и не си го видял... така може да те изтресе, че и ербега може да изпробвате.
Отговори
 
+13
 

Положителни: 13  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Предвид масовата покупка на коли 10+ години с неясни километри и поддръжка трябва да се обърне внимание и да се сменят всички течности в колата: масло двг, масло скорости, диференциал(ако се налага) спирачна, антифриз(особено за италианки често карани на чиста вода), дори ангренажната верига е препоръчително да смениш или поне да бъде огледана от наистина разбиращ майстор. А като добавим че повечето са и дезел трябва да си заделш пари за турбо и дюзи. И дори не споменаваме чести болежки за модел
Отговори
 
+23
 

Положителни: 23  Отрицателни: 0


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising