IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ще покорят ли SUV моделите целия свят?

Китай остава ключов пазар, но вълната ще залее Русия, Индия и Бразилия

Ще покорят ли SUV моделите целия свят?

Миналата година 34% от всички нови коли, продадени в световен мащаб, са били SUV модели. А 2018 не дава никакви признаци, че интересът на купувачите към кросоувърите и SUV возилата ще изчезне.

Ще покорят ли SUV моделите целия свят?

Дали наистина те ще изместят всички други модели от пазара? В последните години ръстът на продажбите и завземането на пазарни територии от страна на SUV моделите е впечатляващ – през 2014 те държаха 22,4% от световните продажби, 3 години по-късно увеличението е с 10 процента.

Това означава 27,85 милиона нови коли, като начело е Китай с 10,73 милиона продажби и ръст от 13,2% на годишна база. Както може да се очаква Северна Америка заема втората позиция с 8,21 милиона продадени SUV автомобили през 2017 и ръст от 6,2 процента и третото място е за Европа – 5,51 милиона продажби и ръст от 19,2 процента.

За запазване на тенденцията обаче най-важен е пазарът в Китай и там никой не иска да се отказва от новата мода. Миналата година SUV моделите и кросоувърите са покрили 41,6% от всички продажби там, което е впечатляващо за пазар, където доскоро всички предпочитаха седаните, а хечбек моделите се смятат за женски или просто твърде странни.

И току-що представеният Audi Q8 ще получи важна роля в допълнителното засилване на продажбите на SUV модели. Новият флагман на марката в Китай трябва да помогне на германците да скъсят дистанцията с лидера – през 2017 продажбите на SUV модели на Great Wall бяха с около една трета повече от тези на Audi.

Доскоро по-голямата част от печалбата на Great Wall в Китай идваше от продажби в по-ниските и по-евтини класове, но нарастващото търсене на луксозни SUV возила привлича все повече интерес. Затова и Great Wall лансира собствен премиум SUV бранд – Wey.

Анализаторите вече се вълнуват от това накъде ще се насочи следващата вълна от интерес към SUV моделите. Повечето са на мнение, че ще станем свидетели на възраждане на пазарите в Русия, Индия и Бразилия, където точно SUV продажбите ще осигурят нов ръст.

Тагове: great wall audi q8
0 от 500
  • #4
    22 rate up comment 2 rate down comment
    Всеки един ( преди 5 години )
    Всеки един ван бие кое да е SUV с предно по функционалност, икономичност, цена и т.н.Обаче вановете изглеждат скучно и не ставаг за пишкккко удължители
  • #3
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Франкофонн ( преди 5 години )
    Бе неразбрахте ли че никой не ви ще пасаторите повече
  • #2
    22 rate up comment 2 rate down comment
    Мен ( преди 5 години )
    Абсолютно вярно, да не говорим че има смешни изпълнения като СУВ с предно
  • #1
    25 rate up comment 1 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    доказателство че масите се водят от т.нар. трендове (или мода). На 90% от СУВ потребителите не им трябва СУВ. Дори много по-практично за тях би било друг вид автомобил в зависимост от нуждите. НО как така съседа кара СУВ па аз да не съм балама..