IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Учени създават "жив" материал за салона на автомобилите

Той ще може да променя формата и твърдостта на седалките

Учени създават

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) и инженери на BMW подхванаха съвместен проект, чиято цел е разработването на нов материал за автомобили, с който ще може да се променя интериора. Проектът е наречен "Liquid Printed Pneumatics".

Учени създават

В създаването на материала участва 3D принтер, благодарение на който втечнени вещества се вкарват във всякакви възможни форми,  в които има гел, и след това постепенно се втвърдяват. Учените са успели да получат 100-процентова силиконова гума с въздушни камери вътре, благодарение на което тя може да се надува или спада, като се използва  предварително създадена схема.

Учени създават

Външно този материал наподобява нещо "живо" и "дишащо". Собствениците на автомобили с такъв материал в салона, ще могат например, да променят конфигурацията на седалките, като ги комбинират в една или разгъвайки ги в различни посоки, както и да изменят тяхната твърдост.
 

Тагове: bmw mit
0 от 500