IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Китай търсят частни пари за автомобилни гиганти

Държавата ще приватизира производители с амбицията те да излязат на световния пазар

В Китай търсят частни пари за автомобилни гиганти

Властите в Китай обсъждат икономически и административни мерки, които да окуражат държавните автомобилни производители да търсят частни инвеститори. Информацията е стигнала до агенция Bloomberg, която обаче не може да цитира конкретни източници.

В Китай търсят частни пари за автомобилни гиганти

Идеята на политическото ръководството на Китай е скоро страната да разполага с автомобилни гиганти, подсилени от частни инвестиции, които да могат да се борят на световния пазар с компании като Toyota и Volkswagen Group. Според източниците на агенцията, тази кампания е на ниво доклад, който се обсъжда на високо ниво, но няма решение по него.

Все още няма никаква информация, ако правителството одобри подобно решение, какъв дял от големите държавни автомобилни производители ще бъде предложен на пазара или директно на интересуващите се инвеститори. Националната комисия за развитие и реформи е органът, който в Китай отговаря за приватизацията на големи стопански субекти, а оттам все още няма коментар по темата.

В Китай автомобилната индустрия от години е определена за един от приоритетите на режима, за да може да се подобри производствения и иновационен потенциал на страната. Следващата цел от развитието е развитието на големи автомобилни компании, които да са китайски, но да оперират на световния пазар.

Сред фаворитите за частни инвестиции са държавните компании FAW Group и Dongfeng, като отсега се знае, че правителството ще запази дял в тях, но не е ясно какъв ще е той.

Правителството в Китай вече приложи подобно политика при раздържавяването на част от телекомуникационната компания на Хонг Конг, както и при авиокомпанията China Eastern Lines.

Тагове: faw
0 от 500