IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Идва лято – махнете тези неща от колата си!

Някои предмети могат да бъдат много опасни за автомобила

Идва лято – махнете тези неща от колата си!

С приближаване на лятото времето навън става все по-топло. Това, разбира се, радва собствениците на автомобили, но трябва да припомним нещо – машините, подобно на хората, също се нагряват. А някои предмети, оставени в салона, когато навън температурите са високи могат да се превърнат в кошмар.

Бутилка с вода

Идва лято – махнете тези неща от колата си!

Задължителен атрибут за салона на повечето коли през лятото, който може да донесе големи проблеми. Оставената под слънчевите лъчи бутилка от стъкло понякога се превръща в лупа, а всички помним експеримента от детството, когато с помощта на увеличително стъкло се запалват различни предмети. Затова салона не бива да се оставят и очила, които също могат да се превърнат в лупа. Освен това рамките им (особено ако са от пластмаса) могат да се разтекат и да се наложи да ги изхвърлите.

Бонбони


Ако зарежете в колата пакетче с разноцветни бонбони-дражета (или желе), помнете, че те лесно се разтаяпят при високи температури. А те няма как да се избегнат, ако автомобилът е оставен на слънце. Затова е незатворено пакетче с такива сладости може да остави сериозни следи по салона, още повече, че в бонбони често се слагат такива химични елементи, с които по-късно не могат да се справи дори професионален чистач.

Козметика и храна

Идва лято – махнете тези неща от колата си!

Впрочем и козметиката не е сред най-добрите приятели на жегата, като тя оставя сериозни и видими следи в салона. Това се отнася също и за хранителни продукти – особено от мляко. Инцидент в САЩ показа, че при високи температури в салона бутилка с прясно мляко направо се взривява, след което салона на автомобила просто няма как да бъде почистен.

Лекарства

Ако носите лекарства в автомобила си, трябва да знаете, че при нагряване голяма част от тях просто губят свойствата си. Неслучайно се препоръчва тези препарати да се съхраняват на стайна температура, което е немислимо при автомобили, оставен на слънце. А изветрелите таблетки няма да ви помогнат, ако се наложи да ги ползвате.

Таблети и смартфони

Идва лято – махнете тези неща от колата си!

Някои устройства от този тип дори могат да се превърнат в бомба със закъснител, тъй като не всяка литиево-йонна батерия (именно такива се използват в съвременните уреди) понася високите температури. Видеорегистраторите също могат да бъдат опасни, затова се препоръчва те да бъдат сваляни, ако колата е на слънце.

Деца и животни


В случая няма нужда от обяснение, тъй като подобно нещо е напълно безотговорно. Децата и животните са напълно беззащитни при подобни условия, и когато им стане топло или задушно, последиците може да бъдат фатални.

0 от 500
  • #1
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Добри съвети. Дано повече хора ги прочетат и спазват.Бих препоръчал да слагате сенници по стъклата и най-вече на предното. Продават облицовани с фолио, което отразява слънчевите лъчи. За най-горещите дни използвам покривало за цялата кола, което е светлоотразяващо и предпазва също от градушки. Така пазя колата не само от нагряване, но и запазвам лака и боята, които от слънцето бързо губят качествата си.