IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американци обещават електрически SUV с над 800 конски сили

Rivian ще произвежда и пикапи на същата платформа

Американци обещават електрически SUV с над 800 конски сили

Американският стартъп Rivian Automotive, който миналата година купи завода на Mitsubishi в щата Илинойс, САЩ най-после обяви информация за първите си два модела. Става въпрос за пикап с означението A1T за 5 човека и 7-местния луксозен SUV A1C. Двата модела ще бъдат изградени на една и съща платформа и ще получат система за автономно придвижване от трето поколение.

Американци обещават електрически SUV с над 800 конски сили

Първо на пазара ще излезе пикапът, като се очаква клирънсът му да е поне 360 мм, а заедно с това А1Т ще може да преодолява водни препятствия с дълбочина 1,1 метра и да изкачва 45-градусови, т.е 100-процентови наклони. Топ версията на пикапа, както и на SUV модела, ще е с мощност 811 конски сили и ще се ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди. Пробегът с едно зареждане на топ версията на пикапа ще е 724 км, а базовият вариант ще е с по-скромни постижения – до 322 км.

Очаква се дебютът на А1Т да е на салона в Лос Анжелис през есента, като серийното производство трябва да стартира през 2020 година.

Rivian Automotive съществува от 2009 година, като първоначалните планове на компанията бяха да произвежда спортен автомобил с бензинов двигател.

Американци обещават електрически SUV с над 800 конски сили

През януари 2017 година Rivian купи завода на Mitsubishi, където компанията произвеждаше кросоувърите Outlander Sport/ASX. Плановете на компанията са до 2024 година да открие над 1000 работни места в завода и да инвестира 175 милиона долара в новото производство.

0 от 500