IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещият автопилот на BMW мина на червено

Технологията на Mobileye се объркала заради смущения от тв-камерите

Бъдещият автопилот на BMW мина на червено

Въпреки огромния напредък автономното управление си остава област с много неизвестности, доказа опитът на Mobileye да демонстрира пред журналисти своята технология за автопилот от пето ниво в Йерусалим. Изпитанията вървяха съвсем гладко, докато към края им един от автомобилите не пресече уверено кръстовище на червен светофар.

Бъдещият автопилот на BMW мина на червено
До момента тестовете на автопилота в Йерусалим вървяха без никакви инциденти

Израелската компания, която бе откупена от Intel за 15 млрд. долара и е главен партньор на BMW в тази област, демонстрира цяла флотилия от самоуправляващи се автомобили. Любопитното при прототипите на Mobileye е, че те успяват да се ориентират добре в градска среда, без да използват скъпи лазери или лидари. В BMW разчитат да използват тази система в бъдещите си автопилоти, но вероятно в съчетание с няколко други.

Бъдещият автопилот на BMW мина на червено
Системата на Mobileye не се нуждае от скъпи лазери и лидари

Или поне се ориентират добре през повечето време, защото към края на теста една от изпитателните коли мина на червено. За щастие не се стигна до злополука. Не стана ясно и защо човекът, който седеше зад волана за допълнителна сигурност, не се намеси.

Причина за грешката е електромагнитно смущение, обясни по-късно главният изпълнителен директор на Mobileye Амнон Шашуа. "Безжичните предаватели в камерите на телевизионните екипи са създали електромагнитно смущение, което е прекъснало сигнала от транспондера върху светофара", уточни Шашуа пред Bloomberg. Камерата на самата кола е разпознала червения светофар, но компютърът е игнорирал тази информация, разчитайки на по-надеждния сигнал от транспондера.

Бъдещият автопилот на BMW мина на червено
Амнон Шашуа (вдясно) с шефа на Intel Брайън Кржанич и с изпълнителния директор на BMW 
Харалд Крюгер


Шашуа твърди, че проблемът вече е решен. "Това беше наистина уникална ситуация, изобщо не бяхме предвидили нещо подобно", обяснява шефът. Компанията вече е добавила защита от електромагнитни смущения.
 

Тагове: intel
0 от 500
  • #18
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Интересно, защо някои хора решиха, че като напълним пътищата с безмозъчни безчувствени убийци /автономни автомобили/ това ще подобри нещата?
  • #17
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Германските автомарки са в каменната ера, чукат едни дизели и даже тях не ги правят най-модерни,японските дизели и френските са по-ефективни и динамични от германските имитации. А новите водородни хибриди са само японски.Германските марки са технологично изостанали от японските.
  • #16
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тоя пък нон-стоп напушен.Интел ли са японци или израел са японци ?
  • #15
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Брейййй, големите шофьори сте пък вие.
  • #14
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Честно казано има светофари, където при определена светлина въобще не се вижда кое свети, където само факта че гледам кой от къде идва ме кара да спра. Това са нещата върху които трябва да се работи в автономният автомобил - засичане на ***, намаляне при несигурни ситуации и безопасни маневри при грешка или инцидент. След 5-6 години автономните автомобили на БМВ ще карат по-добре от клиентите на БМВ, а след 10 по-добре и от останалите.
  • #13
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Като гледам няма германска фирма или марка да продава кола на водород. А Тойота произвежда автономни коли първа. Германците нищо не могат модерно при колите или им харчи 50/100 водород като БМВ или минава на червено щото го е правил мустакат германец дето освен с чук и длето с друго кола не може да направи.
  • #12
    5 rate up comment 1 rate down comment
    pfff ( преди 5 години )
    хахаха. от всички нови технологии една чисто японска няма. всички са на международни концерни. ти си тотално заблуден човечец каращ 20год японски автомобил и си мислиш че по-хубав от него няма. Гледай обективно бе ***!!!
  • #11
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Bmw не трябва да правят нищо по-сложно от дизелов двигател. Всички други технологии ги крадат от японците.
  • #10
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Я ( преди 5 години )
    ..баце, тука още си кОпаме градините с кюреци...
  • #9
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Дреме ми ква е причината за грешката - утре ще изникне друга причина - тия бънгии трябва да се забранят и шофьора да носи лична отговорност за случващото се на пътя! Ако го мързи или не може - има обществен транспорт!